Zemanův prostředníček Bruselu. Dnes z Hradu, stačilo pár slov o V4

09.12.2020 20:44

Prezident Miloš Zeman podpořil Polsko a Maďarsko ve sporu s EU, země Visegrádu by podle jeho slov měly být jednotné při podpoře v jejich sporu s Evropskou komisí o unijní rozpočet, prohlásil tak po dnešním jednání se svým polským protějškem Andrzejem Dudou.

Zemanův prostředníček Bruselu. Dnes z Hradu, stačilo pár slov o V4
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Anketa

Má BIS vydat Zemanovi jména ruských agentů v ČR, pakliže je prezident chce znát?

84%
16%
hlasovalo: 23697 lidí
Polská hlava státu Evropské radě pod německým předsednictvím vyjádřila přesvědčení, že je možné dospět ke kompromisu, který by uspokojil polské i maďarské zájmy. Na tiskové konferenci pak Duda uvedl, že jsou první předzvěsti dohody, dál se na ní ale pracuje.

Na návrhy, které představil Zemanovi, obdržel velmi pozitivní reakce. Přiznávání finančních prostředků musí být podle Dudy velmi transparentní a srozumitelné a nelze ho využít pro politické manipulace, aby „nevznikla past pro některé země Evropské unie“.

Společně také mluvili o schůzce prezidentů Visegrádské skupiny, které nyní Polsko předsedá, ta by se měla uskutečnit v únoru. Zeman podle Dudy přijal pozvání.

„Chtěl bych úvodem předeslat, že si velice vážím hodnot Visegrádské skupiny a že považuji za nutné, aby se tyto hodnoty projevovaly i v dobách složitých. Visegrádská skupina právě tím, že byla jednotná, dosáhla úspěchu v odporu proti rozmísťování ilegálních migrantů. Dnes bychom měli být stejně jednotní v podpoře Polska, ale i Maďarska ve věci sporu s Evropskou komisí,“ uvedl prezident republiky ve svém projevu při tiskovém brífinku po setkání s polským prezidentem.

„Chtěl bych říci to, co opakuji už několikrát, a sice že Evropská komise je administrativní úřednický orgán, že to není evropská vláda, že evropskou vládou je Evropská rada, a já vítám informaci pana prezidenta Dudy, podle níž na půdě Evropské rady a pod německým předsednictvím může dojít ke kompromisu, který by uspokojil zájmy jak polské, tak maďarské strany. Zůstáváme přáteli a snažíme se vzájemně podporovat,“ dodal český prezident.

Zemanovu výzvu k podpoře Polska a Maďarska sdílel na svém twitterovém účtu i prezidentský mluvčí Jiří Ovčáček.

 

 

Polský prezident Duda později děkoval českému prezidentovi za podporu i na svém Twitteru. Sousedské vztahy označil za velmi důležité a vyjádřil spokojenost s tím, že pokračuje konstruktivní spolupráce obou zemí v mnoha oblastech.

 

 

Maďarsko a Polsko hrozí zablokovat rozpočet EU na příští rok kvůli podmíněnosti čerpání unijních peněz dodržováním zásad právního státu.

Jednání prezidentů začalo krátce po druhé hodině odpoledne. Podle fotografií zveřejněných mluvčím prezidenta Jiřím Ovčáčkem se setkání z české strany účastnili například kancléř Vratislav Mynář nebo ředitel hradní diplomacie Rudolf Jindrák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

20:11 Zhrození nad Pavlem: Kdo mu psal projev? Přednesl argumenty proti angažmá ČR v aliancích

Při pietním aktu na Vítkově podle publicisty a novináře Petra Žantovského prezident Petr Pavel zapom…