Země V4 dají na ochranu hranic Libye přes 900 milionů, oznámil slovenský premiér Fico

13.12.2017 15:33

Čtyři středoevropské země z uskupení visegrádské čtyřky, jehož členem je také Česká republika a Slovensko, dají na projekt posílení ochrany hranic Libye dohromady asi 36 milionů eur (922 milionů korun). Řekl to dnes slovenský premiér Robert Fico. Zprávu přinesla ČTK.

Země V4 dají na ochranu hranic Libye přes 900 milionů, oznámil slovenský premiér Fico
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

„Chceme společně investovat 35-36 milionů eur s tím, že každá země přispěje stejně. Tyto peníze chceme použít na projekt integrované ochrany libyjské hranice. To znamená, že budeme schopni cvičit lidi, připravovat místní struktury, aby podstatně efektivněji zadržovaly ty, kteří používají Libyi jako nějaké nástupiště směrem do Evropy,“ řekl Fico poslancům slovenské sněmovny před nadcházející schůzkou státníků zemí EU.

Podle Fica záměr bude oficiálně představen u příležitosti unijního summitu za účasti předsedy Evropské komise i premiéra Itálie, jehož země čelila během migrační krize náporu uprchlíků.

„Pokud reálně chceme zastavit migraci, je pozdě, když se s migrací začínáme vypořádávat na území Evropské unie. Musíme to dělat v zemích, odkud migranti pocházejí,“ řekl Fico, jehož země podobně jako ČR dlouhodobě vystupovala proti zavedení povinných kvót na přerozdělování uprchlíků mezi členské státy EU.

Minulý týden český premiér v demisi Bohuslav Sobotka uvedl, že zmiňovaný společný projekt Česka, Slovenska, Maďarska a Polska má být řadou z českých aktivit k prevenci migračních krizí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…