Zemětřesení v Itálii se podle prvních informací Čechů nedotklo

24.08.2016 11:04

Ministerstvo zahraničí zatím nemá zprávy o žádných Češích, kterých by se dotklo noční zemětřesení ve střední Itálii. Další informace zjišťuje od italských úřadů. Na svém webu a sociálních sítích zveřejnilo pohotovostní telefonní číslo na české velvyslanectví v Římě. Dnes to řekla mluvčí ministerstva Michaela Lagronová.

Zemětřesení v Itálii se podle prvních informací Čechů nedotklo
Foto: Archiv
Popisek: Italská vlajka

Silné zemětřesení zničilo řadu domů a podle nové oficiální bilance si vyžádalo nejméně 21 mrtvých, dosud se hovořilo o 13. S odvoláním na záchranáře o tom informovala italská agentura ANSA. Počet obětí se zřejmě zvýší, neboť pod troskami podle italských úřadů zůstává stále neupřesněný počet lidí.

„Zatím se nikdo aktivně neozval, že by mu chyběl nějaký přítel nebo příbuzný,“ uvedla Lagronová. „Náš úřad v Římě bude kontaktovat národní civilní úřad, který by měl mít první souhrnné informace,“ doplnila mluvčí ministerstva. Poukázala na to, že otřesy postihly málo obydlenou horskou oblast, takže obětí zřejmě nebude tolik jako v roce 2009, kdy zemětřesení ve středoitalském regionu Aquila zabilo stovky lidí.

Podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur žádní čeští turisté, kteří pobývají v uvedeném kraji Marche, nebyli při zemětřesení zraněni a pokračují v dovolené. „Turisté pocítili pouze mírné chvění. Vzhledem k tomu, že se destinace u moře nacházejí na písčitém podloží, které tlumí otřesy, jsou oblasti vyhledávané turisty seismicky bezpečné,“ řekla ČTK výkonná ředitelka asociace Kateřina Petříčková.

Ministerstvo podle Lagronové rozešle textovou zprávu s informacemi o zemětřesení a číslem konzulární pohotovosti lidem zaregistrovaným pro Itálii v dobrovolné databázi cestovatelů DROZD, kterých je nyní asi 14. Pohotovostní číslo +39 335 310 450 ministerstvo také zveřejnilo na svém webu a sociálních sítích.

Zemětřesení mělo podle amerického seismologického ústavu USGS sílu 6,2 stupně. Italský seismologický ústav naměřil sílu šest stupňů. Otřesy byly cítit ve velké části Itálie, a to i v Římě, který leží 150 kilometrů od epicentra. Podle italských médií zůstalo pod troskami budov v několika vnitrozemských městech a obcích více lidí, které otřesy překvapily ve spánku. Obětí tak může být víc než dosud oficiálně ohlášených.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…