Zemřel Miloš Pojar, spisovatel a porevoluční velvyslanec

24.01.2012 19:20

Zemřel spisovatel, historik a diplomat Miloš Pojar. První porevoluční velvyslanec v Izraeli zesnul nečekaně v pondělí v Ústřední vojenské nemocnici v Praze ve věku 71 roku, uvedl dnes server Lidovky.cz.

Zemřel Miloš Pojar, spisovatel a porevoluční velvyslanec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kostel Zesnutí Svaté Bohorodice na Vinohradském hřbitově

Pojar se narodil 8. dubna 1940 v Praze, vystudoval orientalistiku a filozofii na Karlově univerzitě a poté angličtinu na Kolumbijské univerzitě. Na Karlově univerzitě v roce 1970 získal doktorát. Od roku 1966 až do roku 1990 působil v nakladatelství Academia zřízeném Československou akademií věd (ČSAV), kde byl redaktorem pro filozofii a výrobním referentem.

Pojar napsal řadu knih s židovskou a izraelskou tématikou. Od roku 1970 až do sametové revoluce v roce 1989 nesměl publikovat a politicky rehabilitován byl až v roce 1990.

Diplomatické vztahy s Izraelí

Po změně režimu v roce 1989 přijal nabídku tehdejšího ministra zahraničí Jiřího Dienstbiera, aby nastoupil do zahraniční služby a obnovil diplomatické vztahy mezi Československem a Izraelem. "Dal mi na rozhodnutí 24 hodin," vzpomínal podle serveru později Pojar.

Od roku 1997 do roku 2006 pracoval jako ředitel Vzdělávacího a kulturního centra Židovského muzea v Praze. Byl též členem Česko-německého fondu budoucnosti. Jeho syn Tomáš Pojar jde v jeho šlépějích, nyní je velvyslancem v Izraeli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

22:15 Migranti a infekční choroby. „Vláda se to snaží bagatelizovat.“ Profesor Beran varuje

Výskyt černého kašle v ČR dosáhl svého dlouholetého maxima. Vedle zvýšeného výskytu černého kašle se…