Zemřel předseda Sdružení bývalých politických vězňů Stránský

22.02.2012 17:17

Po krátké nemoci zemřel v úterý 21. února v pražské Ústřední vojenské nemocnici devětaosmdesátiletý předseda Sdružení bývalých politických vězňů Stanislav Stránský. ČTK to dnes oznámil tajemník sdružení Ladislav Bergmann.

Zemřel předseda Sdružení bývalých politických vězňů Stránský
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

Po válce Stránský působil v armádě. Protestoval ale proti její politizací komunisty, a byl z ní proto v roce 1946 propuštěn. Pracoval potom jako řidič na ministerstvu zdravotnictví. V roce 1948 emigroval.

Odsouzen na 14 let

Do Československa se vrátil o rok později jako kurýr. Byl ale zatčen, obviněn ze špionáže a vlastizrady a odsouzen na čtrnáct let. Amnestován byl prezidentem Antonínem Novotným v roce 1960, ale ještě na deset let byl zbaven občanských práv a svobod.

Stránský se v roce 1968 podílel na založení klubu politických vězňů K-231. V roce 1989 se angažoval v Konfederaci politických vězňů. Pečoval o památku zemřelých a popravených politických vězňů. V roce 1994 založil konkurenční Sdružení bývalých politických vězňů v České republice, kterému předsedal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…