Zemřel princ Philip. Manžel britské královny a král bonmotů

09.04.2021 14:20

Zemřel manžel britské královny Alžběty II., princ Philip. Údajně po dlouhodobých zdravotních problémech. Proslul podporou vzdělání i nekonvenčními výroky.

Zemřel princ Philip. Manžel britské královny a král bonmotů
Foto: Screen Youtube
Popisek: Princ Philip

Smutná zpráva. Ve věku 99 let zemřel vévoda z Edinburghu a manžel britské královny Alžběty II.  princ Philip. Informoval o tom Buckinghamský palác. Údajně se potýkal s dlouhodobými zdravotními problémy. Minulý měsíc byl prý hospitalizován v nemocnici krále Edvarda VII. se srdeční slabostí, po několika dnech byl ale propuštěn. Zemřel v rodinném kruhu na Winsdorském hradě.

Princ Philip se narodil 10. června 1921 coby princ řecký a dánský a člen šlesvicko-holštýnsko-sonderbursko-glücksburské dynastie, která zahrnuje královské rodiny Dánska, Řecka a Norska.

Se svou manželkou měl čtyři děti Charlese, Anne, Andrewa a Edwarda. Vždy se aktivně účastnil společenského života. Zaměřoval se zejména na průmysl, sport, vzdělávání a životní prostředí. Postupně se tak stal patronem až 800 organizací. Mnoho let podporoval Světový fond na ochranu přírody (WWF). Od roku 1964 do roku 1981 byl například prezidentem Mezinárodní jezdecké federace nebo působil jako kancléř univerzit v Cambridge, Edinburghu, Salfordu a Walesu.

Princ proslul rovněž svými humornými a pro někoho možná nekorektními výroky. K tehdejšímu nigerijskému prezidentovi v tradičním africkém úboru měl kdysi třeba prohlásit: „Vypadáte, jako byste se chystal jít spát.“ Na adresu mladých lidí měl prý zase jednou poznamenat: „Mladí lidé jsou stejní, jako byli vždycky. Jsou úplně stejně blbí.“

Jeho nekorektní poznámky se postupně staly legendárními. Delegaci vracející se z Afriky vítal slovy: „Gratuluji, že vás nesnědli“, se studenty v Číně vtipkoval o šikmých očích. Německého kancléře Kohla suverénně oslovoval „pane říšský kancléři“.

Jeho svérázný smysl pro humor v nedávné minulosti připomněl i televizní seriál Koruna, ukazující léta vlády jeho manželky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…