Zemřel republikánský senátor John McCain, velký kritik Ruska a Trumpa

26.08.2018 7:27

Někdejší americký prezidentský kandidát a republikánský senátor John McCain zemřel. Bylo mu 81 let. Server USA Today senátora vykreslil jako politického obra.

Zemřel republikánský senátor John McCain, velký kritik Ruska a Trumpa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Soumrak, ilustrační foto

Senátor John Mc Cain byl jako voják déle než pět let vězněm vietnamských komunistů. Přežil mučení a po návratu domů se dal na politickou dráhu, která začala v roce 1982. V letech 2000 a 2008 se ucházel o prezidentský úřad. V roce 2000 však prohrál vnitrostranický republikánský souboj s Georgem W. Bushem. V roce 2008 mezi Republikány uspěl, ale v celostátním republikovém klání ho porazil demokratický protikandidát Barrack Obama. Server USA Today k tomu poznamenal, že vzhledem k tehdejší společenské atmosféře McCain v podstatě neměl šanci Obamu porazit.

Senátorem za stát Arizona byl opakovaně zvolen v letech 1992, 1998, 2004, 2010 a 2016. V těchto letech usiloval o reformu v oblasti financí politických kampaní i o reformu imigrační politiky Spojených států. V roce 2015 se dostal do konfliktu s prezidentským kandidátem Donaldem Trumpem. Trump zpochybňoval McCainovo působení v armádě v roli pilota amerického námořnictva a tvrdil, že si víc cení vojáků, kteří se nenechali zajmout.

 

Rivalita mezi těmito dvěma muži vydržela až do senátorovi smrti. McCain Trumpa opakovaně kritizoval. Především za jeho zahraniční politiku a příliš vstřícný přístup k Rusku.

V roce 2017 McCain oznámil, že mu lékaři našli nádor na mozku. Letos v srpnu dal McCain najevo, že si další léčbu už nepřeje. Po pár dnech bohužel zemřel.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…