Žena, která šířila ruskou propagandu, prý nyní prozřela. A odhalila novinářům, jak vše funguje

07.09.2018 15:36

Paní Blanka Morávková se podílela na šíření ruské propagandy v České republice. Ale jednoho dne dospěla k závěru, že už nemůže pokračovat dál a raději vyjde s pravdou na světlo. Poskytla informace novinářům. A teď je sama terčem útoku proruských trollů, kteří paní Morávkovou vnímají jako zrádce.

Žena, která šířila ruskou propagandu, prý nyní prozřela. A odhalila novinářům, jak vše funguje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Facebook, ilustrační foto

Paní Morávková pracovala jako noční vrátná a podle informací serveru Info.cz většinu své pracovní doby i svého volného času věnovala šíření ruské propagandy v Česku. Kolegové si z ní kvůli tomu na pracovišti tropili žerty.

„Vedoucí mi třeba nadepsala obálku s výplatou jako ‚Odměna od Putina‘. Když mi zapomněli říct, kde je školení, bavili se tím, že mě Putin bude navigovat přes satelit. Později ovšem vedoucí nějak znejistěla a zakázala mi používat služební počítač. Prý kdyby se něco stalo, bude tam jejich IP adresa. Ta tam ovšem byla dál. Kolega nacista, který měl podmínku za šíření nacistické propagandy, mi tajně každou směnu se smíchem, že půjdu sedět dříve než on, ochotně přepichoval kabel,“ popsala dáma své zkušenosti.

A co ji vlastně vedlo k tomu, že pracovala ve prospěch Ruska? Pochází prý z komunistické rodiny, k Rusku měla vždycky blízko a sociální sítě prý pojala jako zbrań v nové studené válce. Zdůraznila však, že nedostávala ani pokyny, ani peníze z Kremlu. Byla prý v kontaktu jen s Rusy žijícími v Česku. Ale ti měli její aktivitu zneužít k verbování dobrovolníků na Donbas na válku proti centrální ukrajinské vládě v Kyjevě. Názorově stála proti Západu a chtěla dát jasně najevo, že stojí proti NATO. Severoatlantickou alianci chápala jako nepřítele. Ale dnes své počínání zlehčuje.

Anketa

Věříte Andreji Babišovi, když říká, že nepřipustí příchod ani jednoho nelegálního migranta do ČR?

57%
hlasovalo: 15255 lidí
„Celé moje počínání byla spíše recese, švejkovina. I když na druhou stranu, nutno vzít v potaz, že právě na legraci utáhnete mnoho lidí. A nejsou-li názorově vyhranění, zcela nenásilně je přesvědčíte, že jim předkládáte pravdu. Lidé tráví na facebooku svůj volný čas, nehledají fakta, chtějí se jen zasmát a ujistit se, že mají pravdu. A o tom to celé bylo,“ podotkla.

Za jeden ze svých cílů si vybrala i někdejšího spolupracovníka think-tanku Evropské hodnoty Romana Mácu. „Agenti! Přišel náš čas! Čím více nás bude, tím větší šance, že si Máca pozvrací svůj služební Apple a my jim tak způsobíme první válečné ztráty! Vpřed!“ napsala Morávková na facebook a do komentářů přidala odkaz na Mácův profil.

Fakta nebyla pro paní Morávkovou nijak důležitá. Podstatné bylo vykreslit Rusko jako ráj na zemi a NATO jako strašlivého nepřítele. „Fakta jsem nepotřebovala. Pracovala jsem s emocemi. Debatám, ve kterých je třeba znát fakta, jsem se vyhýbala. Zpravodajstvím pro mě byly statusy přátel a informace jsem si dohledávala jen do té míry, abych na událost dokázala vymyslet vtip, a ani to nebylo většinou potřeba. Psala jsem, co si lidé přáli slyšet a čemu se zasmáli,“ vysvětluje.

A nabádat své stoupence k volbě komunistů nebo SPD Tomia Okamury. „Čas voleb byl pro nás důležitý. Status, který měl lidi podpořit ke správné volbě, jsem záměrně publikovala v čase, kdy se vyráželo k volebním urnám,“ uvedla Morávková.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

V jednu chvíli se jí ale zdálo, že je toho moc. Odmítla se podílet na útocích na homosexuály a rozhodla se svůj příběh zveřejnit. A její bývalí „přátelé“ ji teď označují za zrádce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…