Zhnusený Stropnický: Kolegové se na mě měsíc usmívali. A pak mě odvolali. V noci! To se nedělá

23.10.2015 20:30

Hostem pátečního Interview ČT24 byl nyní už bývalý pražský radní Matěj Stropnický (SZ), který se v televizi rozpovídal o další krizi na pražské radnici, při které byl dnes ve dvě hodiny v noci odvolán ze své funkce. On sám vidí za svým odvoláním své návrhy na změnu územního plánu.

Zhnusený Stropnický: Kolegové se na mě měsíc usmívali. A pak mě odvolali. V noci! To se nedělá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Matěj Stropnický

Podle Stropnického ČSSD společně s ANO porušily koaliční smlouvu tím, že ho v hlasování odzadu (hlasovalo se od konce abecedy pozn. red.) odvolali. "Pak už jsme hlasovali i my pro odvolání každého radního," popsal syn ministra obrany, jak jednání probíhalo a dodal, že z toho byl překvapený. "Už se to dělo před měsícem, ale ustáli jsme to. Teď se na mě kolegové měsíc usmívali a vše se zdálo být v pořádku. Nechápu ale, proč se tak stalo ve dvě hodiny v noci, protože to se většinou nedělá," řekl.

Sám odvolaný radní si myslí, že důvodem pro jeho odvolání bylo jednadevadesát návrhů na územní změny, které měly zabránit rozrůstání Prahy do další krajiny. "Ale pro pražskou sociální demokracii je změna územního plánu byznys," vysvětlil v pořadu důvod svého konce na radnici. "Když jsme předcházeli před sál zastupitelstva, příliš se o nějakém odvolávání nemluvilo. Teprve v půl druhé v noci přišel ten návrh a byla tu kritika ze strany opozice. Přijel se podívat i pan Tomáš Hudeček, který na jednání zastupitelstva příliš nechodí, ale musel zformulovat ten návrh na odvolání a vysvětlit to, co dělám špatně," uvedl Stropnický, jak k odvolání došlo a dodal, že je podle něj TOP 09 vzhledem ke své minulosti poslední, kdo by měl říkat, jestli Prahu někdo řídí, nebo ne.

"Na radnici jsme podali asi 100 návrhů za poslední měsíc, z toho ode mě jich bylo šedesát. Ten poslední měsíc byl trochu harmonický. Nicméně je pravda, že v jednání o rozpočtu to bylo složité," poukázal Stropnický na to, že se na pražské radnici pracovalo. "Nabyl jsem dojmu, že si pan Babiš nemyslí, že jsem udělal nějakou zásadní chybu," řekl posléze ke schůzce s šéfem hnutí ANO s tím, že si od něj ale nevzal žádnou radu, co má dělat, protože každá strana má jiný zájem, a dodal, že na radnici nešlo o nějaký osobní spor, ale spíše o věcný spor. "Tedy o to, jestli to budeme dělat transparentně, nebo pokoutně," vysvětlil.

Shoda především s Piráty. Nutná je i dohoda s ostatními

"Piráty považuju za stranu, která prokazuje v jednáních značné průniky, ale je jich málo. Vedeme jednání jak s TOP 09, tak i se současnou koalicí," naznačil dále Matěj Stropnický, jak probíhají nová jednání o další budoucnosti jeho strany v čele radnice. "Je pro mě důležité, abych mohl prosadit to, co v té staré nešlo, jinak by to ani nemělo smysl," dodal a řekl, že vidí jako velkou satisfakci, že svou pozici v zákulisí pražské politiky ztrácí Radmila Kleslová.

"Paní Krnáčová teď bude mít těžkou pozici. Musí získat ve svém klubu přesilu," uvedl v závěru pořadu, jaká je teď pozice současné primátorky. "Myslím, že jde o obsah," poznamenal na dotaz, zdali nejde o nějakou dívčí válku mezi primátorkou Adrianou Krnáčovou a Radmilou Kleslovou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…