Žijeme v diktatuře. Panstvo diktuje většině, naznačil profesor Jan Keller

07.06.2018 13:38

Sociolog Jan Keller se ve svém komentáři na serveru Neviditelnýpes.cz zamyslel nad tím, zda žijeme v éře střetu civilizací.

Žijeme v diktatuře. Panstvo diktuje většině, naznačil profesor Jan Keller
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Keller

„Naprostá většina politiků a takzvaná mainstreamová média se dnes řídí heslem: ‚Je lepší mýlit se s Fukuyamou než mít pravdu s Huntingtonem.‘ Toto heslo je jen kondenzovaným výrazem současné neochoty, ba přímo neschopnosti našeho civilizačního okruhu nazývat věci pravými jmény,“ zmínil úvodem Keller.

Huntingtonova diagnóza je podle jeho slov mnohem blíže pravdě. „Je to cenná pracovní hypotéza, kterou stojí zato sledovat při analýze současného dění,“ míní dále Keller a dodává, že autor navazuje na klasickou teorii Maxe Webera. 

Původní text ZDE.

Následně se rozhovořil o střetu civilizací. „Situace, ve které jsme, se od takových představ odlišuje minimálně třemi rysy: Proti sobě nestojí jako celek kompletně dva civilizační okruhy. Ne všichni muslimové jsou islamisty, ne všichni Evropané chtějí evropskou civilizaci hájit. Proti sobě nestojí dvě náboženství. Evropa nábožensky odzbrojila a na místo náboženství postavila zcela iracionální dogma – multikulturalismus. Střet civilizací se primárně neodehrává v ozbrojené rovině. I když jsou atentáty velice drastické, podrobení jedné civilizace druhou má proběhnout podle jiné logiky,“ zmínil Keller. 

Své pak řekl i ke strategii islamistů – ať již pragmatických nebo radikálních. „Obě tyto skupiny mají stejné cíle: Nejprve důsledná reislamizace muslimských zemí, zničení zbytků laických režimů. V tomto ohledu jim neobyčejně pomohli naši spojenci rozvrácením světských diktatur v Iráku, Libyi a Sýrii. Samotným islamistům by tento první krok jejich strategie trval mnohem déle,“ dodal Keller a poukázal na následné sjednocení muslimského světa a celosvětové podřízení nemuslimských společností islámu. 

„Koncepce střetu civilizací předpokládá, že do konfliktu se dostávají odlišná náboženství. Ze strany islámu je tento předpoklad nepochybně splněn – tento civilizační okruh se nábožensky výrazně aktivizuje. Ukazuje se zde, jak hluboce se mýlily sociologické a politologické teorie modernizace. Předpokládaly, že dojde k odkouzlení světa, že všude převládne proces zesvětštění po vzoru Evropy. Dnes už si to myslí snad jedině Francis Fukuyama,“ sdělil Keller. 

Anketa

Je dobře, že Zeman jmenoval Babiše znovu premiérem?

79%
21%
hlasovalo: 12104 lidí

Zatímco islámský svět spojuje podle jeho slov svoji identitu s náboženstvím, evropské myšlení prodělalo velice specifický vývoj. 

„Velkou roli při rekonstrukci společnosti má sehrát stát. V podstatě má nastolit přechodnou diktaturu, která povede k absolutně svobodné společnosti. Opět se jede zcela mechanicky podle starého modelu: Diktatura proletariátu měla vyústit do beztřídní společnosti. Diktatura ve prospěch menšin má vyústit do společnosti naprosté svobody všech. Za tímto účelem je třeba: budovat antidiskriminační byrokracii, zlomit panství většiny nad menšinou, přinutit většinu, aby sama požadovala konec svého privilegovaného postavení, aby sama dobrovolně souhlasila s novým světem. Nestačí, aby většina tolerovala jinakost, musí ji milovat. Největší vadou evropské společnosti je, podle nich, transfobie, tedy odpor k modernizaci, k přeměně a převýchově. Bez pomoci státu a tvrdých opatření tento odpor překonat nelze,“ doplnil se slovy, že v představách multikulturalistů má sehrát svéraznou roli Evropská unie. 

Závěrem se vyjádřil k tomu, že pro pragmatickou část islamistů nejsou atentáty a násilí prioritou. „Chtějí Evropu islamizovat pokojně, s využitím dostupných demokratických mechanismů. Přicházejí s drobnými dílčími požadavky, které stále rozhojňují o nové a nové: Právo konat modlitby na pracovištích a na veřejných prostranstvích, právo zakládat soukromé školy s výukou islámu, oddělovat mužské a ženské prostory ve školách, na sportovištích, v bazénech, uznat polygamii. Zároveň zavádět opatření trestající kritiku islámu, zavést kvóty pro muslimy v administrativě, v médiích, na volebních listinách, prosadit právo na vytváření islámských politických stran,“ řekl. Základem strategie pokojného ovládnutí je tak podle jeho slov vytváření paralelní společnosti. 

„Z tohoto pohledu má tzv. celoevropská solidarita hodně pikantní vyznění. Bude to totiž jen další krůček ve strategii pokojného ovládnutí,“ uzavřel Keller.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…