Zimola: Ať se ČSSD omluví Zemanovi a jde do vlády s Babišem. Hamáček do vedení? Mlátila by mě hanba

12.12.2017 7:31

Bývalý jihočeský hejtman Jiří Zimola, jenž zvažuje kandidaturu na místopředsedu strany ČSSD, se domnívá, že by sociální demokraté měli jednat s premiérem Andreje Babišem (ANO) o účasti ve vládě. Píše to dnešní deník Právo. Zimola se také domnívá, že ČSSD by se měla omluvit prezidentu Miloši Zemanovi.

Zimola: Ať se ČSSD omluví Zemanovi a jde do vlády s Babišem. Hamáček do vedení? Mlátila by mě hanba
Foto: archiv kraje
Popisek: Jiří Zimola

Podle Zimoly je výsledek voleb jedna věc a vyjednávání o případné vládě druhá. „ČSSD by se měla trochu sebrat, měla by přestat dělat uraženou a zneuznanou a nabídnout se k jednání,“ sdělil jasně Zimola. Podle jeho slov by se o této věci měla vést široká diskuze v rámci celé členské základny, třeba i formou referenda. Andreje Babiše se pak zastal, že v rámci presumpce neviny platí, že obviněný nerovná se odsouzený. Jako třetího partnera do koalice ČSSD a ANO by viděl KDU-ČSL. 

Anketa

Vadí vám, jak se Tomio Okamura chová k novinářům?

8%
92%
hlasovalo: 14028 lidí

Zimola v současné době neuvažuje o postu předsedy ČSSD. „Jednak jsem vnímán jako reprezentant jednoho křídla a jednoho pojetí, což by nemuselo mezi členy vyvolat pocit sjednocení a překonání vzájemných rozporů, a druhá věc je, že v současné době stále ještě policie prověřuje na základě trestního oznámení záležitost na Lipně a manažerské odměny. Chci se do politiky vrátit v momentě, kdy budu mít tuto záležitost od policie uzavřenou,“ sdělil Zimola s tím, že o post místopředsedy se však chce ucházet. 
 
Následně se také vyjádřil k současnému místopředsedovi strany Janu Hamáčkovi, jenž dostal nominaci na předsedu strany. „Být já v grémiu strany, cítil bych takovou odpovědnost za volební výprask, že už bych si netroufl o důvěru ani požádat, natož někam kandidovat. Že to některým organizacím nemusí vadit, to je jejich právo. Ani já neupírám právo členům grémia se o funkce ucházet. Jen říkám, že já na jejich místě bych se k tomu neodhodlal, protože by mnou musela mlátit hanba,“ sdělil Zimola.
 
Závěrem se Zimola vyjádřil ke vztahu ČSSD k prezidentovi republiky, což vidí jako jedno z dlouhodobě neřešených bolestivých míst. „Jedním z léků pro narovnání vztahu s prezidentem vidím například to, že by se ČSSD měla Miloši Zemanovi omluvit za podraz v roce 2003,“ sdělil Zimola s tím, že naše země potřebuje silného prezidenta schopného zvládnout složitou politickou situaci na domácí scéně a být slyšet i na mezinárodním poli. „Takovým prezidentem je pro mě výhradně Miloš Zeman,“ uzavřel Zimola.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…