Zimola se zachoval jako chlap. Spolustraníci oceňují exhejtmana, který se vzdal kandidatury do sněmovny

29.05.2017 20:54

Jiří Zimola na kandidátce ČSSD pravděpodobně nebude. Ani dnešní zasedání krajského vedení strany, kterého se zúčastnili i zástupci z Prahy, nepřineslo v tomto směru žádnou změnu. Sám Jiří Zimola uvedl, že nebude usilovat o kandidaturu za ČSSD do sněmovny. ParlamentnímListům.cz se vyjádřil předseda místní organizace ČSSD v Týně nad Vltavou David Slepička, který neskrýval rozčarování. „Dělali jsme ze sebe akorát idioty,“ říká rozčíleně. Svůj názor řekl i lídr jihočeské kandidátky, starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka. „Pan Zimola se opět zachoval jako chlap,“ řekl Mrvka.

Zimola se zachoval jako chlap. Spolustraníci oceňují exhejtmana, který se vzdal kandidatury do sněmovny
Foto: Jihočeský kraj
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová.

Celostátní vedení ČSSD se nedávno rozhodlo vyškrtnout Jiřího Zimolu z 22. místa jihočeské kandidátky. Bohuslav Sobotka to zdůvodnil tím, že by se v kampani mohly negativně projevit kauzy spojené právě s Jiřím Zimolou. Proti tomu se postavilo vedení jihočeské ČSSD. Dnes se konalo zasedání krajského vedení strany. Za předsednictvo ČSSD přijeli do Českých Budějovic Milan Štěch a Jan Hamáček. Jednání ale žádnou novinku nepřineslo. Vypadá to, že Zimola na kandidátce opravdu nebude.

Celostátní vedení si trvá na svém rozhodnutí. Bývalý hejtman Jiří Zimola nakonec nabádal spolustraníky, kteří už minulý týden zvažovali na protest kandidátku také opustit, aby to nedělali. Sám po dnešním jednání i novinářům řekl, že o kandidaturu do sněmovny za ČSSD usilovat nebude. „My na jihu Čech nechceme být označováni za případné viníky prohry sociální demokracie. Chceme udělat maximum, aby ten výsledek byl co nejlepší,“ řekl například Zimola a dodal, že podporuje kandidátku, na níž jsou taková jména jako například Stanislav Mrvka nebo nová jihočeská hejtmanka Ivana Stráská.

Dnešní jednání bylo velmi bouřlivé. „Dopadlo to tak, že Zimola vyzval kandidáty, aby zůstali na kandidátce a aby se pokusili o co nejlepší výsledek,“ řekl Slepička, kterého průběh a výsledek dnešního zasedání rozčílily. „Když to tak řeknu, tak my jsme srazili paty a bude to tak, jak chce Praha,“ popisuje Slepička a dodává. „Dělali jsme ze sebe akorát idioty zbytečně a pak prostě sám Zimola řekne, dobře, tak to bude beze mne,“ říká rozčílený politik. David Slepička byl jedním z těch, kteří požadovali odstoupení Bohuslava Sobotky už po krajských volbách. S vyškrtnutím Jiřího Zimoly rozhodně nesouhlasí. „Jedná se o bezprecedentní zneužití postavení ve vedení demokratické strany a popření práva členů jihočeské ČSSD, kterým bylo znemožněno hlasovat o návrhu vzešlém z místních úrovní členské základny v primárních volbách,“ vyjádřil se David Slepička.

Mrvka: Zachoval se jako chlap

Lídr jihočeské kandidátky a starosta Jindřichova Hradce Zimolova slova oceňuje. „Pan Zimola se opět zachoval jako chlap. Myslím si, že ukázal, že mu asi opravdu nejde o funkci a bůchví o co, tak jak byl podezřívaný,“ řekl Stanislav Mrvka. Dodal, že nadále ale nesouhlasí s usnesením o vyškrtnutí Jiřího Zimoly z kandidátky. „Nicméně snažíme se řešit věci ve prospěch ČSSD,“ vysvětluje Stanislav Mrvka.

Právě on byl jedním z těch, kteří minulý týden nevyloučili, že by z kandidátky odešli. Kdo další o tom uvažoval, strana nezveřejnila.

Jak to bude s kandidátkou, ukážou následující dny. „Zatím kandidátka platí tak, jak ji schválilo předsednictvo a teď je nějaký prostor, aby si to každý ještě rozmyslel,“ řekl Stanislav Mrvka.

Na veřejnost se dostaly i zvěsti o tom, že by mohla na jihu Čech vzniknout nová strana. To ale nikdo oficiálně nepotvrdil.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…