Živnostníci se bojí Sobotkova plánu. Všichni by museli mít internet

16.02.2014 20:19

Plán vlády na zavedení elektronické evidence plateb se nelíbí zástupcům živnostníků. Premiér Bohuslav Sobotka v ČT představil záměr propojit pokladny s centrální databází. Hospodští nebo řemeslníci ale mnohdy nemají ani internet.

Živnostníci se bojí Sobotkova plánu. Všichni by museli mít internet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Vláda chce plán realizovat na začátku roku 2017, se všemi místy plateb by se tak Ministerstvo financí on-line propojilo. Podle Bohuslava Sobotky by tím měly vzrůst příjmy pro státní pokladnu, a to až o desítky miliard korun.

O tom však živnostníci pochybují. „Nejprve je potřeba udělat analýzu, kolik by to stálo peněz a jaký přínos by to znamenalo pro státní pokladnu. Pokud by se přínos neprojevil, měl by za to někdo nést odpovědnost," uvedla pro Týden.cz ředitelka Asociace malých a středních podniků Eva Svobodová.

Navíc zástupci živnostníků považují projekt i za nerealizovatelný – mnoho z nich totiž nemá ani internet. „Malý živnostník kolikrát internet nemá a řemeslníci ho nepotřebují vůbec. Snad jen u obchodníků by to mohlo fungovat," míní Jiří Víšek ze Sdružení podnikatelů a živnostníků.

Dále se obává možných nákladů. Kromě peněz na samotné pokladny by se totiž musel zaplatit internet a počítač. „Šlo by o velké výdaje, a to v době, kdy živnostníci na venkově bojují o to, aby se vůbec uživili," varuje Víšek, podle něhož by se vláda měla zaměřit na největší úniky DPH, nikoliv na živnostníky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…