Zjistili jsme: Plzeňská nemocnice má zaděláno na obrovské problémy. Znovu je tu jméno obviněného lobbisty Horáčka

04.11.2018 17:47

KAUZA Ve Fakultní nemocnici Plzeň právě probíhá veřejnosprávní kontrola. Ta nedávná zjistila v pražské Nemocnici na Bulovce nekalé kšefty za stovky milionů korun. Hlavní roli v tom hrál podnikatel a lobbista Tomáš Horáček a jeho firma První chráněná dílna. Právě on jako obviněný z manipulací s nemocničními zakázkami zůstává stále ve vazbě. ParlamentníListy.cz nicméně zjistily, že i plzeňská nemocnice uzavírala obchody s První chráněnou dílnou.

Zjistili jsme: Plzeňská nemocnice má zaděláno na obrovské problémy. Znovu je tu jméno obviněného lobbisty Horáčka
Foto: pixabay.com
Popisek: Zdravotnictví, ilustrační foto

"Veřejnosprávní kontrola ve FN Plzeň byla ministerstvem zdravotnictví zahájena v první polovině října tohoto roku. Kontroly obvykle trvají zhruba tři měsíce a do jejich řádného ukončení nelze poskytovat žádné průběžné informace o kontrolních zjištěních," napsala ParlamentnímListům.cz tisková mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. Zjistili jsme totiž, že plzeňská nemocnice obchodovala s nechvalně známou firmou První chráněná dílna celý loňský rok a ještě na začátku tohoto. Její majitel, obviněný lobbista Tomáš Horáček, byl nedávno soudem ponechán ve vazbě.

Horáček a ostatní

Anketa

Který prezident podle vás udělal pro naši zemi nejvíce?

hlasovalo: 17895 lidí
Manipulace s nemocničními zakázkami. V kauze je spolu s Horáčkem obviněno dalších deset lidí, například bývalá ředitelka Bulovky Andrea Vrbovská, exředitel Nemocnice Na Františku Robert Zelenák či nástupce Vrbovské František Novák. Ve vazbě je z nich už jen Horáček a nedávno soud rozhodl, že v ní ještě zůstane. Prý nepominuly důvady vazby, tedy to, že by lobbista mohl pokračovat v trestné činnosti. Za vydírání, podplácení a manipulaci s veřejnými zakázkami hrozí obviněným pět až dvanáct let vězení.

Policisté v kauze prověřovali například veřejné zakázky na ostrahu objektů, dodávku hygienických potřeb nebo pořízení osobních aut. Ministerstvo zdravotnictví v souvislosti s tím prověřuje osmatřicet firem, které jen za poslední dva roky uzavřely se státními nemocnicemi smlouvy v hodnotě až tři sta padesát milionů korun. Naposled hloubková kontrola ministerstva zdravotnictví ukázala na pochybnosti v hospodaření Nemocnice na Bulovce, od níž Horáčkova První chráněná dílna dostávala zakázky, ale ta byla jen zprostředkovatelem pro jiné firmy. „Nemocnice na Bulovce ve výsledku za veřejné zakázky platila vyšší ceny, než jaké by vzešly z rovnocenné soutěže,“ zdůraznili kontroloři v auditu.

Nemocnice v Plzni

"Ještě pro vaši informaci doplňuji, že po dokončení kontroly obvykle vydáváme tiskovou zprávu, o výsledcích kontroly se proto zcela jistě dozvíte," napsala nám ještě mluvčí rezortu zdravotnictví Štěpanyová. Fakultní nemocnice Plzeň od Horáčka objednávala třeba sandály, léky, ale jeho První chráněná dílna pro ni zajišťovala i bezpečnostní službu. V plzeňské nemocnici je ředitelem Václav Šimánek, člen ČSSD, který byl od roku 2008 zastupitelem Plzeňského kraje. Bylo to v době, když byl jeho hejtmanem Milan Chovanec.

"Váš e-mail jsem předala panu řediteli, který čerpá pár dnů dovolené v zahraniční. Přítomen bude až od 4. 10. 2018. Nevím, zda vám bude odpovídat," napsala na začátku října Parlamentním listům asistentka ředitele Šimánka Pavla Cheníčková, když chtěly odpovědět na několik otázek. Václav Šimánek neodpověděl. Jak jsme se dozvěděli, činnost vedení Fakultní nemocnice v Plzni znepokojuje mnoho tamních lékařů a zdravotních personálu. O tom, že v plzeňské nemocnici mají zaděláno na velké problémy, už si štěbetají prý i "vrabci na střeše".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…