Zklamaný komentátor MF Dnes: Západ prohrál a náš prezident se předvedl světu jako kremlofil

06.09.2014 10:32

Komentátor Teodor Marjanovič to v sobotní MF Dnes spočítal Západu a především českému prezidentovi Miloši Zemanovi. Po summitu NATO jasně napsal, jaké politiky teď Západ produkuje. Jeho hodnocení není právě lichotivé.

Zklamaný komentátor MF Dnes: Západ prohrál a náš prezident se předvedl světu jako kremlofil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Miloš Zeman

Západ prohrál v konfliktu s Ruskem, a to právě tím, že se v rusko-ukrajinském konfliktu rozhodl nedělat prakticky nic, o čemž svědčí i skončený summit NATO. Západní politici se totiž nedokázali shodnout na zřízení trvalých základen NATO v Pobaltí či Polsku. Stejných základen, které před pár desetiletími odrazovaly od invaze Sovětský svaz. Tyto základny stály v západním Německu. Dnes Západ hovoří jen o jednotce rychlého nasazení. Otázkou ale je, zda tyto jednotky skutečně zasáhnou, když bude třeba. Dají jim k tomu politici povel? Komentátor o tom pochybuje.

„Jistě by třeba nacistické útoky na Británii dopadly jinak, kdyby Winston Churchill nebyl vybaven zlostnou neústupností. Jenže takových osobností je dnes na starém kontinentě málo, neboť zdejší systémy produkují jednotvárné politiky úřednického nebo populistického typu, jejichž společnou vlastností je zbabělost,“ píše Marjanovič.

A prezident Miloš Zeman tomu všemu prý nasadil korunu, když jasně řekl, že věří slovům ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova ohledně situace na Ukrajině. "To je tak šílené tvrzení, až člověka mrazí. Podle hlavy našeho státu máme spíše věřit chladnokrevnému, skrznaskrz cynickému exekutorovi putinovské dobyvačnosti, než důkazům, které denně přinášejí reportéři z místa," děsí se komentátor, podle kterého si musíme zvyknout na to, že náš prezident je "kremlofil".

Lavrov přitom podle Marjanoviče není nic víc, než „agent“ obhajující Putinovu rozpínavost. Ukrajinskému prezidentovi Petru Porošenkovi tak nezbývá, než přistoupit na příměří nadiktované Putinem, protože bez pomoci Západu by brzy mohl čelit i kapitulaci.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …