Zkostnatělá pravice potřebovala jednu jedinou ženu, aby… A hle, co rozjíždí sever

24.11.2013 21:05

Mužům vstup zakázán: V severočeském Litvínově vzniklo ryze dámské občanské sdružení WomenNet. Jeho členky, mezi nimiž jsou podnikatelky i ženy ve veřejných funkcích včetně komunálních političek, si chtějí vzájemně pomáhat, rozvíjet, zviditelnit a řešit společenské problémy. V listopadu se setkaly i s expertkou Rady vlády, která spolupracovala mimo jiné na iniciování ženských hnutí v politických stranách. Spolek má také v plánu převzít pořádání podnikatelské ceny, představil její pravidla.

Zkostnatělá pravice potřebovala jednu jedinou ženu, aby… A hle, co rozjíždí sever
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Květuše Hellmichová (uprostřed)

Zakládajícími členkami sdružení WomenNet jsou litvínovská zastupitelka a podnikatelka Květuše Hellmichová (SNK-ED) a litvínovské podnikatelky Jana Pastorová a Dagmar Prošková. Hlavním cílem má být motivovat a podporovat profesní rozvoj všech aktivních sdružených žen. „Jde nám o to například zkrátit cestu k informacím, vyhnout se zdlouhavému pobíhání po úřadech, protože mezi námi jsou ženy, které nás do mnoha věcí mohou zasvětit spoluprací s dámským spolkem. Nemáme čas chodit po úřadech, zda politici nevydali zase nějaký zákon a podobně,“ uvedla příklad Květuše Hellmichová a dodala, že právě k tomuto účelu prosíťování je dobré, kdyby mezi členkami byla například okresní státní zástupkyně, ředitelka kontaktního pracoviště úřadu práce a podobně. Květuše Hellmichová také na prvním společném setkání představila motto spolku, které zní: „Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod.“

***

O dění WomenNetu se dozvěděla a podporu mu vyjádřila starostka Obrnic Drahomíra Miklošová, která byla mimochodem letos Radou Evropy oceněna za obecní projekty zaměřené na integraci Romů do většinové společnosti. Na Mostecku se po posledních komunálních volbách zvýšil počet žen na postech starostek obcí, přesto to očividně podle vnímání přítomných členek dámského klubu není ještě dost natolik, aby se to v povědomí veřejnosti vyrovnalo mužské „přesile“. „Ono je zvláštní, že i ženy nakonec volí ty muže. Je to tak v komunální i celostátní politice. Přitom ženy bývají někdy odvážnější,“ vložila se do tématu politické angažovanosti dámského pohlaví Dagmar Prošková, aby poukázala na ještě stále antiženské vnímání voličů a voliček, ovlivněných ryze mužskými vládami, jakou sestavil třeba Petr Nečas.

„Ono by se mělo oživit heslo Ženy, volte ženy,“ podotkla starostka Miklošová a dále vyzdvihla aktivity ODS, konkrétně někdejší poradkyně ministra zemědělství Kateřiny Bartošové, která se zaměřila i na témata rodin, seniorů, zdravotně postižených. „Nechci to vést do netransparentních vod, ale mít kontakty v politice je dobrá věc,“ podotkla souhlasně genderová expertka a členka Rady vlády pro rovné příležitosti Veronika Šprincová. Poskytla Litvínovankám několik tipů, například zkontaktovat se se Slovensko-českým ženským fondem, který nově vznikající aktivity ženských mimovládních neziskových organizací podporuje grantem do výše až sto tisíc korun.

Zkostnatělá pravice potřebovala jednu ženu, aby…

Cíle a odhodlání litvínovských žen považuje Veronika Šprincová vzhledem ke svým ostatním zkušenostem za velmi angažované. Popsala, jak se mnohdy v rámci sdružení Fórum 50%, které se zaměřuje zejména na vyrovnané zastoupení žen a mužů na všech úrovních rozhodování, potýkají se zdlouhavou prací hlavně v politických stranách, kam je potřeba problémy žen dostat do povědomí a řešit je. Jako příklad uvedla Občanskou demokratickou stranu. „ODS byla zrovna jedna z těch tužších stran, ale už je to lepší. Musela se najít osoba, která se toho chopila,“ připomněla odkaz na již zmíněnou Kateřinu Bartošovou. „Podle mě se to v ODS změkčilo tím, že je tam teď Němcová,“ myslí si starostka Miklošová.

Krize samoživitelek aneb Čemu mohou pomoci hlavně ženy

Šprincová dále předala své zážitky z organizace letošního mediálně celkem monitorovaného Kongresu žen, který se inspiroval velkým polským projektem, jenž začal mobilizovat a řešit problémy žen a navrhovat konkrétní opatření i v podobě zákonů. „Velkým tématem jsou matky samoživitelky. Samoživitelství se, jak víme, dotýká v drtivé většině právě ženského pohlaví. V současné době už tento problém hraničí doslova se sociální krizí,“ zdůraznila expertka problém, který je zejména pro mostecký okres jedním z nejpalčivějších.

„Řada lidí řeší různé problémy. Můžeme se z různých rezortů spojit při nějakém problému, který nás vezme za srdce a budeme schopny pomoci,“ podotkla kromě jiného Květuše Hellmichová. Ženská hnutí mohou být prospěšná i ve věcech, které si původně za svůj cíl třeba ani nedala. Že je genderová problematika čím dál aktuálnější, ukázal mimo jiné i zájem o zmíněný Kongres žen, který byl celostátní a očekávaly se přihlášky  zhruba od pěti stovek žen. Nakonec se na něj v červnu na Den rovnosti žen a mužů přihlásilo přes tisíc zájemkyň. „České ženy dosud příliš nebyly odhodlané se stýkat takhle ´žensky´. Bylo to milé překvapení. Vznikla dokonce Rezoluce Kongresu žen, která poskytla konkrétní návrhy pro stát a politické strany, jaké zákony by mohly pomoci,“ zmínila členka rady vlády Veronika Šprincová a projevila velkou podporu i pro litvínovskou iniciativu, která je dalším ze signálů, že liknavost k ženským tématům se i na komunálních úrovních obrací k lepšímu, a to za účasti kandidátek z různých sektorů.

Pokud by litvínovská dámská platforma měla zájem o něco podobného na komunální úrovni, mohla by podle Šprincové klidně začít spolupracovat s velkou, víceméně na politická témata zaměřenou sítí Česká ženská lobby, která sdružuje organizace hájící práva žen v České republice. „Když se totiž nějaký zákon dělá od stolu, míjí se účinkem. Je důležité sbírat zkušenosti a navrhovat přesná opatření, což je cíl této sítě sítí,“ dodala Šprincová s odkazem na důležitost individuálních příkladů z praxe a zkušeností právě ze specifických regionů.

Aktivní ženy mohou soutěžit

Dámský klub chce vstoupit rovněž do Hospodářské komory, která je připomínkovým místem podnikatelské legislativy. Na leden chystá klub volební shromáždění. Všechny funkce spolku budou ženy vykonávat dobrovolně.

Jednou z prvních akcí, na které se sdružení WomenNet podílí, je druhý ročník Soutěže nejlepších podnikatelek měst Litvínova a Meziboří, kterou by do budoucna rádo převzalo přímo jako pořadatel. Mezi oceněnými se loni objevila mimo jiné Helena Zemánková Týřová, která je rovněž komunální političkou (ODS).

Aktuálně je vypsán druhý ročník. „Budeme rády za kontakty na všechny aktivní podnikatelky Litvínovska,“ vyzvala všechny jedna z litvínovských podnikatelek Jana Pastorová, která se soutěží pomáhá. „Nejen ženy z loňského ročníku by určitě měly poskytnout  motivaci k tomu, aby se tu nedržely podmínky, které nastavuje stát. Nikdo jiný si na ně nevzpomene,“ řekla mírně sarkasticky Dagmar Prošková. Ženská regionální soutěž by se do budoucna mohla ve spolupráci s WomenNet rozšířit i do sousedního statutárního města Most.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…