Zlaté časy pro běžence. Budete koukat, jaké výhody pro ně EU chystá

04.03.2016 8:07

Evropská unie podle informací internetového serveru Breitbart hodlá vyplatit v hotovosti desítkám tisíc uprchlíkům větší část z fondu určeného na řešení katastrof, ve kterém je nyní něco přes 700 milionů eur.

Zlaté časy pro běžence. Budete koukat, jaké výhody pro ně EU chystá
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V calaiské džungli

Evropská unie chce stovky milionů eur předat nejpotřebnějším migrantům, aby jim tak pomohla získat zpátky jejich lidskou důstojnost a zbavit je nutnosti čekat ve dlouhých frontách na pomoc od humanitárních organizací. Peníze obdrží migranti v hotovosti a budou je moci využít dle svého vlastního uvážení. Aktuálně se rozhoduje o tom, jak podstatná část fondu bude k těmto účelům použita. Následně se k tomuto návrhu budou vyjadřovat vlády jednotlivých států EU a členové Evropského parlamentu. 

Za kontroverzním návrhem stojí konkrétně řecký komisař pro humanitární pomoc a řešení krizí Christos Stylianides. Ten věří, že by měli migranti mít možnost kupovat si sami, co potřebují. Stylianidesův návrh jde přitom proti internímu dokumentu Evropské komise, kde se výslovně píše o tom, že humanitární pomoc nabízená v hotovosti představuje bezpečnostní problém a zvyšuje riziko výskytu korupce. V Řecku se mimochodem nyní zdržuje asi 100 000 migrantů a další tisíce denně neustále přibývají.

Celý text v angličtině je ZDE

Řecká vláda nedávno požádala Brusel o 480 milionů eur, aby mohla zvýšit ubytovací kapacity a zlepšit životní podmínky migrantům v již existujících uprchlických táborech. Samotná řecká vláda je ovšem soustavně kritizována, že nekoná svoji povinnost a chrání hranice Evropské unie jen velmi liknavě. Přitom řecká armáda patří mezi největší v Evropě a země dostává pravidelně z fondů EU k těmto účelům speciální příspěvky.

V každém případě, návrh komisaře Stylianidese byl již podroben značné kritice některých europoslanců. V britském deníku The Daily Mail jej například odsoudil europoslanec z britské Konzervativní strany David Campbell-Bannerman, podle jehož názoru humanitární pomoc poskytovaná v hotovosti přinese více škody než užitku. „Je tady značné riziko, že při schválení tohoto návrhu skončí nakonec peníze britských daňových poplatníků v rukách ilegálních převaděčů. To nepovažuji za způsob, který zvýší bezpečnost v naší zemi.“

Eurokomisař Stylianides však i přes nesouhlasné reakce věří, že by peníze v hotovosti mohly vyslat migrantům signál, že mohou těžké chvíle přečkat a zajistit si lepší životní podmínky. „Jsem přesvědčen, že vzhledem k jistému stupni funkčnosti bankovního systému v Řecku bychom skutečně mohli hotovost nebo peněžní vouchery úspěšně v rámci humanitární pomoci aplikovat. V neposlední řadě toto opatření zvýší důstojnost migrantů a pomůže také lokálním obchodníkům, kteří jim budou moci nabízet své vlastní zboží a služby.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…