Zlatí ochlastové. To ti „slušní lidé“, to je hrůza. Trochu jiné novoroční zamyšlení

02.01.2019 7:51

Tvůrce počítačových her Daniel Vávra se v roce 2018 stal díky celosvětovému úspěchu své hry Kingdom Come: Deliverance jedním z nejviditelnějších Čechů. Kromě svého úspěchu zaujal i názory, které někteří titulují jako „extrémně pravicové“, ovšem jiní je považují za střízlivý pohled na svět.

Zlatí ochlastové. To ti „slušní lidé“, to je hrůza. Trochu jiné novoroční zamyšlení
Foto: Facebook
Popisek: Daniel Vávra

Po sedmnáctém listopadu Vávra vytočil část liberálního mainstreamu, když psal o tom, že svátek si přivlastnila skupina lidí toužících ne uctívat svobodu, ale exhibovat nenávist k Babišovi. „A bývalí prorežimní kádři typu Drahoš jim tam kážou o demokracii,“ dodal.

Anketa

Kdo pronesl nejlepší vánoční/novoroční projev?

80%
7%
hlasovalo: 13014 lidí

„V roce 89 to nebyli jen studenti a intelektuálové, ale i chlapi od pásu z ČKD, Miloš Zeman, Zagorka a Gott. Ti už tam, zdá se, ani nesmějí. Necítil jsem se tam dobře,“ popisoval svou zkušenost. Pak se ještě vysmál rituálům „oživování svatého Havla“, které se prý na akci prováděly.

Ještě předtím Vávra rozzuřil „kulturní frontu“, když v září při vzniku „kauzy syrských sirotků“, když se v médiích všichni děsili, že už nechceme přijmout ani sirotky, a senátní kandidát Marek Hilšer psal o bezcitných psychopatech, napsal: „Kulturní fronta rozjela další várku citového vydírání. Všechny známé firmy jedou na plné obrátky a píšou buď uplakané romány, nebo naopak dští síru všemi směry.“ A pak všechny zahanbil tím, že se rozhodl ze svého věnovat deset tisíc korun na pomoc sirotkům přímo v Sýrii.

A černý puntík si k němu v kavárně poznamenali už vloni na jaře, když na sociální síti komentoval Otázky Václava Moravce: „Následně přijde Halík a řekne, že ‚asociální‘ sítě šíří nekontrolovatelně strach a po komunismu a nacismu teď nastupuje populismus a mělo by se to zakázat. Jediný, kdo tady šíří nenávist, strach a paniku, je Halík. Ten Halík, který soustavně roky uráží kohokoliv, kdo s ním nesouhlasí, což je drtivá většina obyvatel této země. Ten Halík, který vypouští podobné soudy typu: ‚Dát hlas pro Zemana bych považoval za těžké morální provinění proti zájmům naší země.‘ Tady je vidět, kdo je nenávistný, nedemokratický totalitář.“

Naposledy se Vávra na Nový rok vyjádřil k jednomu specifiku, kterým se pyšní česká metropole Praha. Tím je „novoroční“ ohňostroj, který ale neprobíhá o půlnoci, jak je normální všude ve světě, ale až v šest hodin odpoledne. A k tomu Vávra sarkasticky poznamenal: „Novoroční ohňostroj v šest hodin večer druhý den je jak přerušovaná soulož. Něco tomu chybí – euforie, radost, chlast a taky ten Nový rok.“

Tvůrce her k tomu sdílel svůj starší blog, který napsal už před pěti lety. „Nový rok přichází po půlnoci na konci toho starého. Po celém světě to lidé tak nějak akceptovali… U nás se ovšem pokrokoví radní z Prahy rozhodli poručit větru, dešti a tyhle zpátečnické zlozvyky dát do pořádku. Kdo to kdy viděl, aby se něco slavilo o půlnoci?!“

Pak popisoval peripetie, kdy se metropole stavějící svůj byznys plán na turistech z celého světa rozhodla tuto atrakci nejprve úplně zrušit, pak ji umístila na to nejhorší místo (někdejší nápad střílet rachejtle z hladiny řeky, aby je vidělo co nejméně lidí, je podle Vávry neuvěřitelný), a nakonec se rozhodli, že udělají silvestra až o den později, večer na Nový rok.

Jak vysvětluje, hlavním propagátorem změny byly matky s dětmi, kterým vadilo, že se mají potomci někam kodrcat o půlnoci, a žádaly pro pyrotechnickou show přijatelnější čas.

Od té doby se tato podle Vávry bizarní česká tradice ujala, a tak se tedy nový rok oslavuje ne na svém začátku, ale o osmnáct hodin později. „A i tak už ho chce nový moudrý ekologický pan starosta zrušit, aby labutě neměly trauma,“ dodává Vávra s tím, že mozky z pražského magistrátu jsou nepřebernou studnicí nápadů.

Ke svému blogu připsal po pěti letech zkušenost, že když se jde o půlnoci podívat na rachejtle odpalované amatéry, je u toho dobrá nálada. „Naopak vždycky, když jdeme na ohňostroj druhý den, je to nejen nudné, ale většina oněch matek s dětmi, kvůli kterým se to koná, se chová naprosto odpudivě, sobecky a nerudně,“ povšiml si.

„Pravidelně někde stojíme a najednou naše pětileté dítě odstrčí nějaká Mařena a postaví se na jeho místo před další děti. Na upozornění, že se chová jako kráva, nereaguje a dělá, že je hluchá. Všichni se jen snaží urvat co nejlepší místo, strkají do sebe a jsou nasraní na celý svět,“ líčil dál své zážitky. Údajní půlnoční „ochlastové“ se podle něj chovají mnohem lépe.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…