Zlé Polsko, zlé! Postoje k homosexuálům si všimli v USA

20.08.2020 7:12

Wall Street Journal přináší zprávu o stavu Evropy. Jde o homosexuály. Podle deníku je Evropa hluboce rozdělena. Práva LGBT komunity se prý stala ústředním bodem v kulturní válce mezi liberálním západem a konzervativním východem. Toto sociální schizma údajně bourá jednotu Evropské unie. Na pranýř se kvůli homosexuálům dostalo již tradičně Polsko. Ale ani jiné státy prý nejsou bez viny.

Zlé Polsko, zlé! Postoje k homosexuálům si všimli v USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod Prague pride 2020 byl zrušen díky pandemii koronaviru. Místo něj vypluly na Vltavu s LGBT komunitou lodě

Anketa

Jste pro manželství homosexuálů?

5%
95%
hlasovalo: 11735 lidí

Minulý rok se do hledáčku západních médií dostalo malé polské městečko Tuchow, které se prohlásilo za zónu bez LGBT ideologie. Podle evropských autorit, městečko porušilo základní právo nebýt diskriminován na základě sexuální orientace nebo pohlaví.

Podle WSJ se politici ve východoevropských zemích prezentují jako ochránci tradic a křesťanství. Pro mnoho představitelů západu, je to však v rozporu se zásadami západních liberálních demokracií. Evropští úředníci již varovali, že v některých případech východní vlády likvidují vládu práva a svobodu médií posilováním kontroly nad soudy a tiskem.

WSJ cituje prominentního představitele LGBT a aktivistu Barta Staszewského: „ Necítíme se bezpečně, cítíme se jako občané druhé kategorie, protože celý státní aparát na nás poukazuje jako na nepřátele.“  Jiná aktivistka Marta Lempart zase říká: „Na jednu stranu zde vidím totální ztrátu bezpečí, strach a pocit ponížení, na druhou stranu zde vidím mobilizaci, solidaritu a hrdost na to, že duhová vlajka je nyní v Polsku symbolem boje za svobodu.“

Polsko spolu se Slovenskem odmítlo přijmout Istanbulskou úmluvu, protože definuje gender jako sociální konstrukt. Maďarsko schválilo zákon, díky kterému nejsou transgender osobám přiznávána žádná speciální práva. V Rumunsku zase zákonodárci schválili zákaz výuky genderových-identitárních kurzů na univerzitách. To je podle deníku značný kontrast s mnoha západními národy.  

Radní města Tuchow Mateusz Janiczek, člen vládní strany Právo a spravedlnost, brání nařízení města. Má prý za cíl ochraňovat polské hodnoty a právo rodičů vychovávat své děti podle jejich vlastního vyznání. Evropské autority prý  ještě tento rok zveřejní návrh finančních sankcí pro Polsko za porušení zásad právního státu nebo základních lidských práv. Více informací naleznete na The Wall street journal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…