Zlé. To nebude jen Bohemia Energy. Vladimír Dlouhý tuší další krachy

13.10.2021 21:26

Šéf Hospodářské komory Vladimír Dlouhý reflektuje vážné problémy na trhu s energiemi voláním po zřízení krizového štábu, který by řešil narůstající ceny energií a ochránil koncové odběratele. Na mimořádné tiskové konferenci uvedl, že kvůli krachu jednoho z dodavatelů energií, kterým je společnost Bohemia Energy, prý hrozí, že řadu malých firem čeká jistý bankrot.

Zlé. To nebude jen Bohemia Energy. Vladimír Dlouhý tuší další krachy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Dlouhý

Anketa

Věříte, že je prezident Zeman ve stavu, kdy není schopen ničeho?

16%
hlasovalo: 34921 lidí
Prezident Hospodářské komory Dlouhý se vyjádřil ke krachu dodavatele energií Bohemia Energy, který vyvolal v mnoha českých domácnostech velké obavy. „Je to krach, ne ukončení činnosti. Dopady jsou až na jeden milion zákazníků,“ uvedl.

Bohemia Energy byla největším uskupením alternativních dodavatelů energií v Česku. Skupina se zhruba 900 000 odběrných míst se rozhodla ukončit podnikatelskou činnost a dodávky elektřiny a plynu zákazníkům společností Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. Požádá Energetický regulační úřad o zrušení licencí všech výše uvedených společností.

Původní zdroj ZDE.

Kvůli konci společnosti Bohemia Energy se podle Dlouhého bude řada firem potýkat s existenčními problémy. „Z hlediska firem se jedná hlavně o malé a střední podniky,“ doplnil prezident Hospodářské komory. I když se lidé a podnikatelé nemusejí bát odpojení od dodávek energií, je podle Dlouhého nutné očekávat, že přijde zásadní zvýšení cen energií. To může znamenat konec řady společností. „Obáváme se bankrotu u řady malých firem,“ pokračoval prezident Hospodářské komory.

Od lidí kvůli tomu prý dostává vzkazy. „Kdyby to bylo možné, ukážu vám svůj e-mail během uplynulého týdne. Mám jej plný stížností od firem, že nárůst cen energií je takový, že čelí bankrotové situaci,“ doplnil Dlouhý.

Firma Bohemia Energy spolu s oznámením svého konce zároveň uvedla, že zákazníci se nemusejí obávat, že by zůstali bez energií, dodávky jim zajistí takzvaný dodavatel poslední instance – tj. hlavní dodavatel na daném distribučním území. Podle společnosti je důvodem přetrvávající extrémní růst cen energií na velkoobchodních trzích.

Kriticky k Bohemia Energy dodal, že měla pověst společnosti, která se snažila zapůsobit agresivní kampaní a zaměřovala se spíše na nízkopříjmové a na lidi, kteří se neorientují na trhu s energiemi. Že jí hrozí krach, tušil. „Nějaké informace jsme v rozsahu, který by naznačoval nebezpečí, získávali od minulého týdne. V pátek to už bylo jasné,“ uvedl.

Nárůst cen energií považuje Dlouhý za natolik závažný, že volá po okamžitém zřízení krizového štábu. V tom by podle něj měli zasedat představitelé vlády, ať už současné, či budoucí, lidé z resortu průmyslu a obchodu, ale také například zástupci podnikatelské sféry.

Tento štáb by prý měl fungovat na denní bázi, přičemž by měl především zjišťovat, jaké má možnosti a nástroje v rámci Česka i Evropské unie. Především volá po zajištění krizového scénáře, jak ochránit koncové odběratele.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…