Zle bude. Všem. Zelenskyj pohrozil novou krizí

10.05.2022 7:21

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v dalším ze svých projevů hlasitě bije na poplach. Politici podle něj diskutují o možných důsledcích cenové krize a hladomoru v Africe a Asii. Svět už teď stojí jen krůček od potravinové krize a zanedlouho může být opravdu zle. Zelenjskyj prohlásil, že za tuto hrozivou situaci nese plnou odpovědnost Rusko, které blokuje export zemědělské produkce z Ukrajiny.

Zle bude. Všem. Zelenskyj pohrozil novou krizí
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opět promluvil ke svým spoluobčanům i ke světu. Prozradil, že vláda spolu s prezidentem během pár týdnů vyplnila druhou část dotazníku, který musí vyplnit každá země aspirující na členství v EU. Zelenskyj zdůraznil, že to, co jiným zemím trvá roky, ukrajinská vláda zvládla mnohem rychleji a pro Brusel připravila velké množství dokumentů.

O cestě Ukrajiny do EU, ale i o válce hovořil s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou i s předsedou Evropské rady Charlesem Michelem.

„Dobře si uvědomují, že tato válka není jen za naši svobodu, ale také za svobodu všech Evropanů. Paní Ursula řekla, že byla ohromena rychlostí, s jakou naši vládní úředníci vyplnili dotazník. A rád jsem od ní slyšel, že naše rychlost povzbuzuje Evropskou komisi, aby jednala stejně rychle. Očekáváme, že v červnu obdržíme kladnou odpověď ohledně získání statusu kandidátské země EU pro naši zemi,“ prohlásil Zelenskyj ve svém tradičním projevu na sociální síti Facebook, který zveřejnil těsně před půlnocí na 10. května.

Evropským politikům poděkoval za to, že se chtějí podílet na obnově Ukrajiny po vítězství nad ruskými agresory.

Ale teď ještě Rusko poraženo není a jeho armáda blokuje cesty z Oděsy. I cesty po moři. A tím podle Zelenského ohrožuje nejen Ukrajinu, nýbrž celý svět.

„Bez našeho zemědělského exportu stojí desítky zemí v různých částech světa na pokraji nedostatku potravin. A časem se situace může stát přímo hroznou. Politici už diskutují o možných důsledcích cenové krize a hladomoru v Africe a Asii. To je přímý důsledek ruské agrese, kterou lze překonat jen společně – se všemi Evropany, s celým svobodným světem. Lze ji překonat vyvíjením tlaku na Rusko, účinným donucením Ruska zastavit tuto hanebnou válku,“ prohlásil Zelenskyj.

Ukrajinský prezident prozradil, že předseda Evropské rady Charles Michel zavítal do Oděsy, aby se přesvědčil, jak vážná je situace.

„A mimochodem, dnes – navzdory přítomnosti předsedy Evropské rady – ruská armáda znovu zahájila raketový úder na Oděskou oblast. To je skutečný postoj Ruska k Evropě. A vždy byl takový. Ať už v Moskvě říkají cokoliv,“ poznamenal Zelenskyj.

Až do zahájení ruského vpádu na svobodnou Ukrajinu si svět připomínal konec druhé světové války spolu s Ruskem. Ale ruská agrese podle Zelenského změnila situaci a Evropa hledá cesty, jak zastavit hroznou válku, kterou Rusko Evropě přineslo. „Jediným viníkem toho, že byl mír zničen, je a bude ruský stát. Je to historická odpovědnost Ruska,“ zdůraznil ukrajinský prezident.

Poté poděkoval všem obráncům Ukrajiny.

„Jsem vděčný všem, kteří brání Charkovskou oblast, brání Donbas, brání jih Ukrajiny. Kteří se nevzdávají a čekají na ukrajinskou vlajku ve všech těch městech, která jsou dočasně – to zdůrazňuji: dočasně – ovládána okupanty. Cherson, Melitopol, Berdjansk, Enerhodar, Mariupol, všechna ostatní města, všechny naše ostatní komunity. Ukrajinská vlajka se vrátí. Protože tohle je naše země. Svobodná evropská země. Náš stát,“ ujistil Ukrajince Zelenskyj.

Pak už se jen rozloučil.

„Sláva Ukrajině.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…