Zlomenina obratlů, pohmožděná ledvina, zranění břicha, modřiny. Další brutální zásah Lukašenkovy policie

31.08.2020 13:07

I včerejší demonstraci v centru běloruského Minsku provázelo násilí. Po sociálních sítích se šíří několik videí, na nichž je vidět brutalita, s níž, často i maskovaní, příslušníci zasahují proti demonstrantům či se je snaží zatknout. Přestože byla demonstrace jednou z pokojnějších, někteří lidé si z ní odnesli vážná zranění. Kupříkladu hráč fotbalového týmu Krumkačoj po policejním zásahu utrpěl zlomeninu obratlů, pohmožděnou pravou ledvinu, uzavřené zranění břicha a modřiny v dolní části zad. Mnoho lidí je též stále zadržováno v policejních celách.

Zlomenina obratlů, pohmožděná ledvina, zranění břicha, modřiny. Další brutální zásah Lukašenkovy policie
Foto: Repro YouTube TUT.BY. Политика
Popisek: Zatýkání v Bělorusku

Anketa

Jsme zadlužení a příspěvek 5 tisíc Kč pro důchodce si nemůžeme dovolit, řekla předsedkyně TOP 09 Pekarová. Má pravdu?

13%
87%
hlasovalo: 17510 lidí
Také tuto neděli přišly opět desítky tisíc Bělorusů demonstrovat pro manipulování u prezidentských voleb a tamnímu vůdci Alexandru Lukašenkovi. Policie se snažila příchozím zatarasit přístup na náměstí Nezávislosti, které bylo jejich zamýšleným cílem. Zřejmě se tak snažili držet davy lidí co nejdále od vládních budov.

Anketa

Jsme zadlužení a příspěvek 5 tisíc Kč pro důchodce si nemůžeme dovolit, řekla předsedkyně TOP 09 Pekarová. Má pravdu?

13%
87%
hlasovalo: 17510 lidí


Demonstrace byly tentokrát navíc ve znamení Lukašenkových 66. narozenin. Přítomní se rozhodli prezidentovi svérázně pogratulovat. Shromáždili se u Lukašenkova sídla a provolávali: „Všechno nejlepší, ty kryso!“

„Sašo, vyjdi ven, přišli jsme ti blahopřát,“ zaznělo a oslavenec přítomné vyslyšel. Na chvíli vyšel ven se samopalem v ruce.

Nedělní zásahy proti demonstrantům v Minsku:

Dav od prezidentského paláce oddělovaly pořádkové síly OMON a ve městě byl kolem citlivých míst umístěn ostnatý drát spolu s vojenskou technikou.

Lukašenko se v jednu chvíli před palácem objevil se samopalem v ruce, ale daleko od davu blokovaného ostnatým drátem a kordonu příslušníků zásahových policejních sil OMON.

I dvacet dva dnů od voleb pak bylo cítit rostoucí napětí v návaznosti na pokračující zatýkání a násilí vůči protestujícím. Některá videa z demonstrací ukazují surové zásahy. Někteří přítomní však i přes hrozby od pořádkových sil pomáhají zatýkaným. Mnohé zatčené odváží černé dodávky s maskovanými muži.

Příslušníci zvláštních policejních jednotek OMON se k zatýkání uchýlili zejména na hlavní třídě vedoucí k náměstí Nezávislosti. K potyčce mělo dojít i u sídla KGB.

Běloruské ministerstvo vnitra přineslo informace, že mělo být zadrženo 140 lidí. Spekuluje se však až o dvou stovkách osob.

I přes toto zatýkání se nedělní demonstrace nenesly v natolik násilném duchu jako ty z prvních dnů po volbách, tehdy pořádkové síly přistupovaly k lidem s mnohem větší brutalitou:

Server tut.by sdílel video, které zachycuje nedělní zatčení běloruských fotbalistů. Ti byli zadrženi během shromáždění a obviněni z útoku na policejní minibus. Z videa je patrné, že vozidlo nebylo nikterak označené a jeho osádka na sobě neměla uniformy.

Fotbalista Sergej Kozeka během policejního zásahu utrpěl zlomeninu obratlů, načež jej v poutech eskorta doprovodila do 4. městské nemocnice v Minsku. Zraněný má rovněž pohmožděnou pravou ledvinu, uzavřené zranění břicha a modřiny v dolní části zad. Další hráč – Pavel Rassolko je nyní stále držen na policejním oddělení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…