Zlý Afričan je tu: Zemana si podali Erik Tabery a Ondřej Kundra

12.01.2017 13:52

Nad tím, co včera řekl prezident Miloš Zeman v Českém rozhlase, se na serveru Respekt.cz zamýšlí jeho redaktor Ondřej Kundra.

Zlý Afričan je tu: Zemana si podali Erik Tabery a Ondřej Kundra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman před natáčením každoročního Vánočního poselství

Zeman v rozhlase řekl, že se po Česku pohybuje nebezpečný terorista. Sdělil, že k tomu četl čtyři tajné šifry a „podle jedné se na našem území potlouká jistý člověk z Maghrebu, nesmím uvést jeho jméno, který je důvodně podezřelý ze spolupráce s teroristickými islámskými organizacemi“.

Celý text je ZDE

Jestli to tak skutečně je, tak podle Kundry prezident Zeman svým prohlášením vážně ohrozil schopnost zdejších tajných služeb teroristy sledovat a hlavně se o nich v budoucnu dozvídat. Je totiž možné, že poznatek o muži dali BIS zahraniční spojenci, kteří jsou velmi citliví na podobné průvaly. Tajným službám totiž znemožňují terorismus efektivně potírat.

Kundra připouští, že Zeman samozřejmě může jen vařit z vody. Poukazuje na to, že Zeman byl za lhářství v minulosti opakovaně usvědčen soudem. „Kdyby i v tomto případě nemluvil pravdu, pak rozdmychává ve společnosti strach a vášně. Jako prezident by je měl přitom spíše tlumit. Pokud tedy není jeho cílem právě opak – ať už by touto destabilizací chtěl posloužit sobě nebo někomu jinému,“ dodal Kundra.

V podobném duchu se na Zemanovu adresu vyjádřil šéfredaktor Respektu Erik Tabery. Připomněl případ z roku 1998, kdy ministr Kavan prozradil akci britských tajných služeb, která tu řešila podezření na spáchání atentátu na Rádio Svobodná Evropa. „V médiích se objevilo podobně jako dnes, že se tu pohybuje ‚nebezpečný terorista z nejmenované islámské země‘. Vyzrazení celou operaci zničilo a ještě mnoho let poté Britové říkali, že Čechům už nic tajného neřeknou,“ uvedl Tabery.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…