Zlý omikron? Ne. Izrael tlumí čtvrtou dávku. Radost v Británii

24.12.2021 9:34

Varianta omikron postupně přestává být neznámou. Že je méně nebezpečná, naznačovala data z Jihoafrické republiky a podobně hovoří i ta z Velké Británie. Dle informací BBC je varianta skutečně méně nebezpečná a v nemocnici s ní skončí méně nakažených. Vir se totiž zaměřuje na dýchací cesty místo na plíce. Ochrana třetí dávkou také za relativně krátkou dobu slábne. Data z Velké Británie mají svůj dopad v Izraeli, očkování čtvrtou dávkou se prozatím odkládá.

Zlý omikron? Ne. Izrael tlumí čtvrtou dávku. Radost v Británii
Foto: Jičínská nemocnice
Popisek: Oddělení pro pacienty s podezřením na COVID-19 v jičínské nemocnici

Anketa

Budete se o Vánocích omezovat při setkávání s přáteli a příbuznými?

14%
83%
hlasovalo: 27928 lidí
Agentura Reuters již informovala o studiích z Jižní Afriky, podle kterých je varianta omikron méně nebezpečná než varianta delta, i když je nakažlivější. To samé se nyní ukazuje ve Velké Británii. Podle britské BBC mají ti, kteří se nakazí omikronem, o 50 až 70 % menší šanci, že jejich léčba bude vyžadovat hospitalizaci. Tento předpoklad je založen na datech o všech nákazách omikronem a deltou od začátku listopadu včetně dat od 132 pacientů, kteří v 67milionové Británii byli s omikronem hospitalizováni. Podle analýzy dat mají lidé nakažení omikronem také o 31 až 45 % menší šanci, že skončí na jednotce intenzivní péče.

BBC přesto varuje, že rychlost, s jakou se vir šíří, by mohla přetížit britský zdravotnický systém, čísla nakažených jsou v Británii rekordní a je otázka, co omikron způsobí starším, protože prozatím se nakazili a byli hospitalizováni hlavně lidé pod 40 let. Ministr zdravotnictví označil data za nadějná a uvedl, že situaci vláda sleduje „hodinu po hodině“, protože hospitalizací údajně přibývá. Ovšem podle dat britského statistického úřadu je míra hospitalizací stejná či podobná.

Varianta omikron prý infikuje hlavně ty, kdo již vir prodělali nebo jsou očkovaní. „Nicméně, studie ukazují, že se mění způsob, jak omikron působí. Více se mu daří infikovat cesty dýchací než plicní tkáně – to by mu mělo umožnit se lépe šířit, ale nemít takové následky, vzhledem k tomu, že je vzdálen od citlivých tkání,“ píše BBC.

Kromě toho, efekt třetí dávky vůči omikronu prý vyprchává. Po 2,5 měsíce je tato ochrana o 15 až 25 procent slabší. Dle BBC se zatím neuvažuje o tom, že by byli občané Spojeného království očkováni čtvrtou dávkou.

Mezitím v Izraeli panel expertů doporučil očkovat čtvrtou dávkou seniory nad 60 let a zdravotnický personál. Ovšem podle Times of Israel se tamní ministerstvo zdravotnictví rozhodlo se tímto doporučením zatím neřídit, protože vidělo mimo jiné i data z Velké Británie, která ukazují, že varianta omikron je méně nebezpečná. A pokud takových reportů bude přibývat, tak bude tento plán prý zcela zavrhnut. K rozhodnutí by mělo dojít v půlce příštího týdne.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…