Změní Polsko pohled na uprchlíky kvůli Ukrajině? A co bude znamenat pro Česko?

02.07.2015 15:37

Britský deník Christian Science Monitor si všiml migrační krize v EU z jiného pohledu. Z toho ukrajinského. Co to znamená pro Česko?

Změní Polsko pohled na uprchlíky kvůli Ukrajině? A co bude znamenat pro Česko?
Foto: Jan Rychetský
Popisek: V Oděse přes její rozervanost visí pouze ukrajinské vlajky

Podle deníku byly země střední Evropy až do teď krajně neochotné přijímat migranty a věřily, že se jich migrační krize v EU netýká. „Nicméně, příliv ukrajinských uprchlíků do Polska může změnit postoj,“ píše deník a připomíná, že v případě, že polské orgány podpoří návrh Evropské komise přerozdělit kvótami středomořské migranty v EU, může tento princip pomoci Polsku, když bude potřebovat, aby se přerozdělili následně i imigranti z Ukrajiny.

Fakticky by to prý znamenalo, že by Polsko žádalo své středoevropské sousedy, aby převzali svou část imigrantů, ale tentokrát tu z Ukrajiny. „Co na to řekne česká vláda, která je přece tak solidární s Ukrajinou,“ ptá se server PrvníZpravy.cz, který poukazuje na to, že i Česká republika má svůj podíl na ukrajinské krizi.

Britský deník problém ukrajinské migrace vysvětluje samozřejmě opatrně a pouze připomíná, že kvůli konfliktu na východě Ukrajiny se ze svých domovů již hnuly dva miliony lidí. „Pokud do toho ale prý započítáme zoufalou ekonomickou situaci, tak zde nemluvíme o stovkách nebo tisících, nýbrž o statisících lidech,“ zastává server PrvníZprávy.cz, který zprávu z Christian Science Monitor přinesl.

Christian Science Monitor dále připomíná, že Polsko, stejně jako ostatní evropské země, odmítalo žádosti ukrajinských občanů. Maďarsko a Česká republika jsou prý totiž zvyklé na to, že jejich vlastní občané se spíše stali emigranty. Britové si totiž všímají i Maďarska, kam směřovala záplava uprchlíků z Kosova, a tak minulý měsíc země oznámila výstavbu zdi na hranici se Srbskem. „Navíc vlády Polska, České republiky, Maďarska a na Slovensku odmítly návrh Komise přerozdělit středomořské migranty v EU,“ poznamenal Britský list.

„Tyto středoevropské země nemají žádnou motivaci souhlasit s pohybem uprchlíků. Věří, že to není jejich problém,“ vysvětluje ředitelka Institutu evropských migračních politik Elizabeth Collettová, podle které by ale Polsko mohlo otočit, podívat se na Ukrajinu a uvědomit si, že v jednom okamžiku také bude muset naléhavě změnit přístup. „Vezmeme-li v úvahu situaci na Ukrajině, musíme mít na paměti, že Ukrajinci budou hledat pomoc a přístřeší v Polsku,“ řekla Elizabeth Collettová. „Takže Polsko by mělo být připraveno na různé scénáře.“
 
Deník dále uvádí, že v průběhu roku 2014 počet ukrajinských migrantů v Polsku výrazně vzrostl, ale téměř žádnému z nich nebyl udělen status uprchlíka, protože podle polských orgánů jsou na západě Ukrajiny v bezpečí. Poláci prý sice obecně mají poměrně dobrý vztah k Ukrajincům, ale jejich postoj se údajně může změnit, pokud statisíce Ukrajinců náhle půjdou do Polska a budou zde hledat zaměstnání. „V současné době v Polsku žije 400 000 Ukrajinců, kteří využívají liberální vízovou politiku,“ píše Christian Science Monitor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jzd

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…