Změny církevních restitucí nebudou. Potopí je KDU-ČSL, TOP 09 a ODS

24.04.2014 9:35

Lhůta pro posouzení žádostí o vydání majetku církvím se měnit pravděpodobně nebude. Deník Právo informuje, že tento sociálnědemokratický návrh zablokují lidovci spolu s pravicí. Pokud by se návrh novely neprojednal ve sněmovně nyní a ve zrychleném režimu, není totiž ani reálné změnu uskutečnit.

Změny církevních restitucí nebudou. Potopí je KDU-ČSL, TOP 09 a ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vchod do kostela, ilustrační foto.

Návrh sociálních demokratů vyvolal neshody ve vládě. Lidovci jej nepodpořili, a tak stanovisko vlády, se kterým jde návrh do sněmovny, je neutrální. Právo podotýká, že poslanci TOP 09 a ODS se stejně chystají novelu zablokovat, takže na ni vůbec nedojde. Podle zdrojů Práva šéfové opozičních klubů potvrdili, že využijí svého práva veta pro zařazení novely na program schůze. A samozřejmě odmítají i její projednávání ve zrychleném režimu.

Snahu části zákonodárců sociální demokracie o prodloužení lhůty lze podle některých považovat spíše za pokus, jak pomocí novely otevřít prostor pro další úpravy. Mohou se týkat například omezení možnosti církví nakládat s takto nabytým majetkem, případně snahy ho nějakým způsobem dodatečně zdanit. To však sociální demokraté včetně premiéra Sobotky odmítají.

Jde o to, aby úřady nepracovaly pod tlakem

Bohuslav Sobotka podle Práva prý své koaliční partnery ujistil, že ČSSD nechce novelu využít jako nosič pro další změny v restitucích.

„Obáváme se, že stres, pod kterým jsou zejména Státní pozemkový úřad a Lesy ČR, by mohl vést v důsledku až k určité chybovosti,“ říká premiér a zdůvodňuje tím potřebu prodloužit ony lhůty.

Přesto se zdá, že osud novely je už zpečetěn. Pokud opoziční strany znemožní zařadit projednávání novely na program schůze, nebude možné už termíny měnit. K další schůzi se totiž sněmovna sejde až 9. června. A to už bude čtyři dny po skončení lhůty pro uzavření dohod o vydání majetku. Ta vyprší 5. června 2014.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…