Změny nejsou možné? V době viru to najednou šlo, hodnotí komentátor a doporučuje...

25.04.2020 9:22

Virus nás pobídl k větší reformní aktivitě, říká komentátor Lidových novina Martin Zvěřina. Uvádí hned několik konkrétních případů, na nichž je to možné dobře pozorovat. Pro změny se nyní hlavně nesmí hledat výmluvy.

Změny nejsou možné? V době viru to najednou šlo, hodnotí komentátor a doporučuje...
Foto: Repro ČT24
Popisek: Andrej Babiš a Jan Hamáček na tiskové konferenci ke koronaviru

Některé věci začaly fungovat už během první fáze koronavirové pandemie fantasticky, třeba e-neschopenky či e-recepty. „Přitom jsme léta slýchali od lékařů, najmě od šéfa jejich komory Milana Kubka, proč a jak to nemůže nikdy fungovat. Najednou to funguje, a bez zbytečného skuhrání a brblání.“ konstatuje Zvěřina.

Poukazuje na jednoznačnou inspiraci pro spoustu změn, které je nutné udělat, rozhodnout a spustit, ale naše setrvačnost a pohodlnost nám to však nedovoluje.

Pěknou ilustrací krizové změny mentality a priorit jsou též zvýšené platby státu za „své“ pojištěnce. „Kolik ministrů zdravotnictví naráželo na odpor ministrů financí a premiérů? Pět? Leckdo si vzpomene i na víc. Stejně by se měly české vlády stavět též k vyšší spoluúčasti pacientů, tu odmítá tvrdošíjně ČSSD i ANO,“ podotýká.

Anketa

Přispěla parlamentní opozice pozitivně k řešení koronavirové krize v ČR?

3%
97%
hlasovalo: 30621 lidí
I premiér Babiš dosud nekompromisně zamítal zvýšení příspěvků státu s tím, že zdravotnictví je jedna velká černá díra. „Ano, z jistého pohledu ano, nepochybně, nicméně zdravotníci jsou podfinancovaní, a raději a častěji nakupujeme zbytečné přístroje,“ pokračuje komentátor.

Stejně by se dalo uvažovat třeba o zrušení nejrůznějších daňových výjimek a „nesmyslů“, počínaje stravenkami a konče režijními jízdenkami pro zaměstnance „modré armády“. „Podobně i důchodová reforma žádá vedle promyšlené debaty a jasného konsenzuálního konceptu též odhodlání k radikálnímu řezu,“ myslí si.

Jenže tohle všechno údajně není možné, vracíme se mílovými kroky k normálu, takže čím dál častěji uslyšíme, proč něco nejde, očekává Zvěřina.

„Skeptik řekne, že jsme za zavedení e-neschopenek a krůček v digitalizaci České republiky zaplatili příliš vysokou cenu. Ano, ekonomické škody jsou hrozivé, ovšem nikdo pandemii nevyvolal uměle a i z toho největšího neštěstí lze vytěžit něco pozitivního. Třeba od povodní v roce 2002 opět pečujeme o břehy našich řek a nikoho nenapadne tento výdaj označit za zbytečný.“ dodává.

A zakončuje otázkou: „Proč si nevzít virovou pandemii jako inspiraci, třeba k tomu, že přestaneme setrvačně tvrdit, že změny nejsou možné?“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…