Zmlátil člověka, napsal Grebeníček. Omlouvat se nemusí

28.12.2011 9:52

Bývalý předseda KSČM Miroslav Grebeníček se s konečnou platností nemusí omlouvat aktivistovi Janu Šináglovi za výroky, které o něm napsal v knize Hradba vzdoru. Potvrdil to Nejvyšší soud, když odmítl Šináglovo dovolání. Vyplývá to z databáze rozhodnutí. Grebeníček v publikaci uvedl, že Šinágl v září 2007 napadl na Svatém Hostýně člena pořadatelské služby setkání Konfederace politických vězňů a zranil ho. Nejvyšší soud rozhodl nedávno bez veřejného jednání.

Zmlátil člověka, napsal Grebeníček. Omlouvat se nemusí
Foto: kscm.cz
Popisek: Miroslav Grebeníček, poslanec KSČM

Šinágl žádal za výrok v knize omluvu. Jeho žalobu na ochranu osobnosti však loni zamítl Krajský soud v Brně a poté i Vrchní soud v Olomouci. Důvod k zásahu nenašel ani Nejvyšší soud, podle něhož nemělo dovolání po právní stránce zásadní význam. Proto se soudci Šináglovými argumenty blíže nezabývali.

Antikomunista Šinágl v dovolání připustil to, že se dostal do fyzického kontaktu s pořadatelem. Popřel však, že by mu způsobil zranění. Upozornil též na skutečnost, že soudy nepřípustně dospěly k jinému názoru, než jaký předtím zaujala přestupková komise. Před komisí vyšlo najevo, že pořadatel s poraněným palcem vyhledal lékařskou pomoc v olomoucké fakultní nemocnici. Zda mu ale zranění způsobil právě Šinágl, se vůbec neprokázalo.

Grebeníček se už dříve hájil tím, že sporná pasáž v knize není jeho tvrzením, ale pouze citací. Přesto aktivista zažaloval komunistického expředsedu. Žádal po něm písemnou omluvu dopisem a také formou inzerce v deníku Právo.



Šinágl neuspěl u Nejvyššího soudu ani s dovoláním ve sporu s komunistickým nakladatelstvím Futura. Žádal omluvu za článek v deníku Haló noviny, jehož autor aktivistu označil za prostoduchého. Dále se v textu nazvaném Je či není antikomunista Šinágl primitivem objevilo označení "vulgární antikomunista". Soudy Šináglovi omluvu nepřiznaly - jako veřejně činná osoba prý musí snést vyšší míru kritiky.

V roce 2008 naopak Šinágl po vleklém sporu a díky zásahu Nejvyššího soudu vybojoval omluvu od Grebeníčka za výrok, který o něm politik pronesl na prvomájové demonstraci komunistů. Šinágl na Letenské pláni 1. května 2005 hlasitě komentoval Grebeníčkův projev, na což politik reagoval větou: "Je tady nějaký primitiv, odveďte ho." Policie pak Šinágla odvedla, protože podle ní narušoval povolené shromáždění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, nep

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…