Známé americké noviny: Clintonovi na svou politickou činnost vybrali miliardu dolarů

23.11.2015 6:33

Přinejmenším miliardu dolarů (25,4 miliardy Kč) vybrali celkem manželé Bill a Hillary Clintonovi na podporu svých politických kariér. Vyplývá to z rozsáhlého průzkumu, který zveřejnil list The Washington Post. Další asi dvě miliardy dolarů (50,8 miliardy Kč) získali od dárců do svého nadačního fondu na rozvojovou pomoc.

Známé americké noviny: Clintonovi na svou politickou činnost vybrali miliardu dolarů
Foto: timesunion.com
Popisek: Bývalá americká ministryně zahraničí Hillary Clinton

List The Washington Post začíná sledovat finanční dary na podporu Clintonových už od roku 1974, kdy se Bill Clinton neúspěšně pokusil kandidovat do Kongresu. Na svou první prezidentskou kampaň na počátku 90. let vybral celkem asi 171 milionů dolarů (4,3 miliardy Kč), na druhou už 362 milionů (9,2 miliardy Kč).

Jeho manželka Hillary získala od dárců celkem 90 milionů dolarů (2,3 miliardy Kč) na dvě kampaně, které jí vynesly křeslo v americkém Senátu. Dalších 255 milionů (6,5 miliardy Kč) vybrala Clintonová na kampaň před prezidentskými volbami v roce 2008, kdy ji však už v primárkách porazila současná hlava státu Barack Obama.

Clintonovy podporuje i režisér Spielberg nebo finančník Soros

Částka vybraná manželi Clintonovými na jejich politickou kariéru však není ani zdaleka konečná, neboť jen do konce letošního září Hillary na svou současnou prezidentskou kandidaturu vybrala už kolem 110 milionů dolarů (2,8 miliardy Kč).

List The Washington Post hovoří o jedinečné síti dárců, kterou si Clintonovi za čtyři desítky let v politice vybudovali. Celkem odhaduje jejich počet na 336.000, jedná se prý o jedince, firmy, organizace i zahraniční vlády. Nepočítá přitom drobné finanční dary, které přišly od anonymních dárců. K mecenášům Clintonových patří i slavná jména jako režisér Steven Spielberg nebo finančník George Soros.

Přinejmenším 69 milionů dolarů (1,8 miliardy Kč) přišlo na účet Clintonových podle průzkumu přímo nebo nepřímo z Wall Street, což by se podle komentátorů mohlo Hillary Clintonové vrátit v podobě slovních útoků ze strany protikandidátů v probíhající předvolební kampani. Protivníci Clintonové už několikrát vyčetli, že zastává zájmy bankéřů a finančníků.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…