Známý herec vyprodal O2 arénu. Řekl vtip. A nastalo peklo

06.01.2023 9:55 | Ze sítí

Ostravský herec, moderátor, komik a zpěvák Štěpán Kozub pravděpodobně netušil, jakou vlnu nenávisti strhne jeho vtip o poválečné návštěvě Romů v nacistickém ghetu. Na jeho hlavu se sesypala kritika označující ho za xenofoba, prase a hrozící mu lámáním končetin. Nepomohla ani připomínka daleko ostřejšího pořadu veřejnoprávní České televize. Jeho humor dostal nálepku retardovaného a Česko Retardlandu.

Známý herec vyprodal O2 arénu. Řekl vtip. A nastalo peklo
Foto: Repro Twitter
Popisek: Vystoupení herce Štěpána Kozuba v O2 aréně

V rámci své úspěšné „one man show“, kterou předvedl ostravský svéráz Štěpán Kozub, zazněl z jeho úst také vtip o zájezdu Romů do bývalých nacistických ghet.

Řidič autobusu se zastaví při příjezdu do gheta, jde oznámit příjezd na vrátnici a řekne: „Mám tady autobus plný cikánů.“

Odpovědí je mu: „Ale my už to tady neděláme!“

„A je mi úplně jedno, že jsem to řekl,“ přidal ještě Kozub.

„A to, že se tomu smějete a tleskáte, tak to znamená, že s tím souhlasíte a jdeme bručet všichni,“ upozornil přítomné a následně si postěžoval na dobu, která vtipům a názorům nepřeje.

„Dneska je taková doba, řekneš fór a jdeš sedět. Za fór! Chápete to? Za fór,“ uzavírá nevěřícně Kozub.

I když vtipu skutečně tleskala a smála se vyprodaná O2 Aréna, ne všichni na twitteru z něj měli takovou radost, jako právě diváci přítomní na Kozubově představení.

„Česko roku 2022, plná hala lidí jásá nad stupidním prastarým vtipem o nacistickém vyhlazování v koncentračních táborech a celé to ještě ‚vylepšeno‘ následné ukřivděné kňourání, že se u nás už ani nesmí říkat vtipy a jací jsou všichni v sále chudáci,“ posteskl si třeba cestovatel a aktivista Daň Přibáň.

„Jaké utrpení, kam se to hrabe na koncentrační tábory,“ pokračoval s tím, že vtip byl pozměněný a místo Židů v něm vystupují Romové. To prý český divák ocení.

„Tomuhle by se neměl nikdo smát už proto, jak strašně starý a otřepaný ten vtip je,“ má jasno jezdec trabantem o tom, že vtipné jsou jen vtipy reagující na aktuální témata.

„Retardovaný humor pro retardované publikum z retardlandu,“ zakončil svůj tweet Přibáň zhodnocením publika v aréně, i země, ze které takové publikum pochází.

Nezůstal ale zdaleka sám, komu Kozub hnul žlučí.

Svůj názor na Kozubův humor si pro sebe nenechal ani blogger, odpůrce extrémismu, nacionalismu a dalších stupidních ismů. Milovník demokracie, politiky Václava Havla a hrdý sluníčkář, jak sám sebe označuje – Jiří Hrebenar.

„Kozub je, jak se zdá, rasisticko-xenofobní prase,“ začal zostra.

„Svými xenofobními frky dělá radost rasistům, Čecháčkům a xenofobům... dělat si  legraci z genocidy Romů vražděných v nacistických koncentrácích je odporné a nechápu reakci publika v O2 Aréně. Zplynovat lidi je přece legrace, ne,“ nenalezl pochopení pro zmíněný vtip Hrebenar a v dalším svém tweetu to opět potvrdil.

„Tak ještě jednou a naposledy… Zlehčování genocid není zábava. Kdyby Kozub nepoužil ve svém rádoby vtipu Romy, ale Židy, byli by taky takto někteří v pohodě? A proč Kozub nežertoval o nedávné vraždě v Krkonoších, kdy matka zavraždila syna, když žerty o utrpení jsou vtipné,“ narážel na nedávnou tragédii.

Odpovědí na jeho tweet mu byla mimo jiné připomínka legendárního pořadu veřejnoprávní České televize Česká soda, jehož součástí byly i lekce němčiny pánů Vávry a Šteindlera. V lekci, která je připomínána, jde o parodii na reklamu na čistící prostředek, jehož účinnost je prokazována čistěním zašpiněných oděvů velitele koncentračního tábora, nechybí zmínky o skvrnách od krve či čisté rase.

Další reakce ale Kozuba spíše odsuzovaly. Jedna z nich poukázala na jeho narážku „dnes je taková doba, řeknete vtip a jdete sedět“ s tím, že on je přece navzdory tomu na svobodě.

„No evidentně jsi ten ‚vtip‘ řekl před 12k lidma, ty retarde, a bohužel ses furt svobodě.“

Našly se i reakce, které si nezadaly s vyhrožováním a fyzickým násilím.

„Je mi totálně na blití z podobnýho humoru, ještě víc na blití je mi ze všech těch ubožáků, který ho tu obhajujou. Nasrat na xenofobii. Kozub si zaslouží zlámat hnáty za všechen ten nehumor (včetně šilhání atd.) co provozuje,“ je přesvědčený jeden z diskutérů na twitteru.

S trochou teorie a možná i snahou o pomoc Kozubovi s tím, jaké vtipy příště vyprávět, přispěchal další uživatel.

„Tenhle vtip stojí za krátkej rozbor. V angličtině jsou u vtipů důležitý koncepty punching up a punching down – zesměšnit silnějšího vs. slabšího. Punching up, zesměšňování silnějších, je zlatej standard vtipů a je to i základní funkce humoru. Tak funguje i vtip,“ má jasno diskutér, čemu se lidé mají smát.

Na možné hrozící dopady Kozubova vtipu upozornil i diskutující, který zmínil i pyramidu nenávisti, kterou může vtip rozpoutat.

„Jako fakt? Tohle teď vyprodává arény? Jakže je ta pyramida nenávisti? Začíná to vtipem,“ je si jistý diskutér nebezpečností Kozubova chování.

 

Pojďme si tedy osvětlit, co měl dotyčný onou pyramidou nenávisti na mysli. Pojem se podařilo na googlu najít pouze na blogu Tajný učitel a pyramida se podle něj skládá z následujících stupňů:

Předpojaté postoje

Činy na základě předpojatých postojů

Diskriminace

Násilí

Genocida

Zda je Kozubův vtip součástí předpojatých postojů, či ho lze brát už jako čin či diskriminaci, není z tweetu jasné. Stejně tak je otázkou, kam v této pyramidě zařadit výše zmíněné výhrůžky odpůrce xenofóbie lámáním kostí.

Každopádně je to vtip. Tedy jedna z ingrediencí, která je už celá staletí součástí tzv. českého humoru (vzpomeňme na Heidrichovo označení Čechů za „smějící se bestie“) a podle reakcí publika ho lze považovat za dobrý či úspěšný.

A pokud zabrousíme do zahraničí a třeba právě v souvislosti s 2. světovou válkou si vzpomeneme na francouzskou komediální sérii o Sedmé rotě, také za ni asi její tvůrci nečelili výtkám, že zlehčují utrpení vojáků, kteří ve válce bojovali, či znevažují francouzské a jiné padlé v této válce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

putin v pytli na mrtvoly je ok ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusetarik123 , 06.01.2023 12:23:45

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…