Známý investigativec Jaroslav Kmenta z rádia: Politika a organizovaný zločin jsou prorostlé. A Babiš je mezi všemi kmotry ten nejvyšší

03.06.2017 18:54

Moderátor Luboš Xaver Veselý přivítal v sobotním Pressklubu na Frekvenci 1 investigativního novináře Jaroslava Kmentu. A ten hned v úvodu rozhovoru tvrdě zkritizoval prezidenta Miloše Zemana za to, že omilostnil Kajínka. Pořádně to schytal i Andrej Babiš (ANO). Došlo také na bývalého hradního protokoláře Jindřicha Forejta nebo na Radovana Krejčíře a Františka Mrázka. Kmenta je přesvědčen, že v Mrázkově vraždě sehrály roli i státní složky.

Známý investigativec Jaroslav Kmenta z rádia: Politika a organizovaný zločin jsou prorostlé. A Babiš je mezi všemi kmotry ten nejvyšší
Foto: redakce
Popisek: Jaroslav Kmenta

Kmenta je přesvědčen, že Kajínek nikdy neměl dostat milost. „Z toho, co jsem o tom načetl, tak jsem přesvědčen, že ta milost neměla přijít. Pan prezident má jistě právo udělovat milost, ale myslím si, že nemá právo dělat z lidí blbce. Prezident by měl lidem vysvětlit, co ho k tomu vedlo. Já si myslím, že je v tom ta politika. V okamžiku, kdy prezident začal cítít, že ztrácí politické body, tak udělal tenhle krok, aby se mu popularita zase zvedla,“ prohlásil Kmenta hned v úvodu.

Mluvil prý s lidmi, kteří byli na počátku toho procesu s Kajínkem, kde vystoupil muž, který přežil Kajínkův útok. „Já se věnuju organizovanýmu zločinu a politice, protože ono to spolu mnohdy prorůstá. V tý politice je číslo jedna Andrej Babiš a v tom mafiánským ranku, tak jsou zajímavé vraždy, které se odehrály dávno v minulosti," prozradil Kmenta. 

Pokud jde o Babiše, tak to je podle Kmenty nejvyšší kmotr mezi všemi kmotry a novinář považuje za hrozivé, že byl donedávna vicepremiérem. Jeho názor podpořily i nedávno uveřejněné sestříhané nahrávky mezi bývalým novinářem Markem Přibilem a Andrejem Babišem. Princip utajeného nahrávání druhého člověka se sice Kmentovi příčí, ale zdůrazňuje, že to jinak nešlo.

Stalo se z toho velké politické téma a opozice tuto kauzu využila k tomu, aby Andreje Babiš propírala v Poslanecké sněmovně. „Není to už přehnané?“ ptal se moderátor Veselý. Kmenta má za to, že opoziční politici vůči Babišovi postupovali naprosto logicky. „Kdyby to ti protivníci Babiše neudělali, tak by byli za trotly,“ vyjádřil svůj názor Kmenta. Ale hodnotit, komu tyto vládní otřesy prospěly, na to je příliš brzo.

Pár slov padlo také na adresu bývalého hradního protokoláře Jindřicha Forejta. Forejt na Hradě skončil, protože se na veřejnosti objevily nahrávky, kde měl být zachycen právě hradní protokolář v kompromitující situaci. Údajně na videu fetoval. „To, že ho nahráli, to je všivárna, myslím, že by se tím seriózní média měla zabývat opatrně, aby bylo jasné, co je veřejný zájem, a co není. A především jsem přesvědčen, že by se za to nemělo..., protože ti lidé se tyhle nahrávky pokoušeli prodat a myslím, že média by za to neměla platit,“ prohlásil jasně Kmenta.

Kmenta se vyjádřil také na adresu podnikatele a gangstera Radovana Krejčíře, toho času uvězněného v Jihoafrické republice. Kmenta prý dokonce slyšel o tom, jak se Krejčíř mohl dostat do Česka.

„Já jsem slyšel velmi zajímavé historiky o tom, že na tom měly spolupracovat i americké tajné složky, které by ho posadily do letadla do Evropy, ... a postupně by se ukázalo, že jde o letadlo, v němž seděl z větší části kompars a které si najaly právě tajné služby, aby dostaly Krejčíře do Evropy. Oni také údajně přemýšleli, jak to udělat, aby to nebyl únos jako takovej, protože to by pak mohli napadnout jeho advokáti a Krejčíř by mohl být v Česku dokonce propuštěn,“ prozradil Kmenta.

Celý rozhovor naleznete zde

Nakonec došlo i na zastřeleného mafiána Frantička Mrázka. Luboš Xaver Veselý chtěl slyšet od Kmenty, kdo si vraždu Mrázka mohl objednat. „Byl to Stanislav Gross?“ zeptal se přímo moderátor. „To je otázka,“ odvětil Kmenta. Novinář je přesvědčen, že ve vraždě Františka Mrázka sehrály nějakou roli státní složky. „Já jsem přesvědčenej, že v tom figurovaly státní složky,“ uzavřel rozhovor Kmenta. 

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…