Známý publicista Joch zkritizoval českou diplomacii. Zaorálek prý v Číně málem lízal boty

14.05.2014 8:31

Ředitel Občanského institutu, známý publicista a někdejší poradce expremiéra Petra Nečase Roman Joch v souvislosti s oslavami ruského svátku Dne vítězství zkritizoval ve svém příspěvku pro Lidové noviny současné vedení české diplomacie. Jeho postoje prý mění orientaci České republiky a činí českou zahraniční politiku naprosto nezajímavou.

Známý publicista Joch zkritizoval českou diplomacii. Zaorálek prý v Číně málem lízal boty
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Roman Joch v pořadu České televize Hyde park

Roman Joch ve svém komentáři pro LN na úvod spekuluje o tom, zda vyčítat bývalému prezidentu Václavu Klausovi, že se účastnil oslav ruského Dne vítězství na ambasádě Ruské federace, přičemž si na klopu saka připnul také stužku sv. Jiří, symbol ruské armády a chrabrosti ruských vojáků a od letošních ukrajinských událostí také symbol ruského militarismu a proruského separatismu.

Ačkoli se prý toto jednání exprezidenta, prakticky schvalující ruské intervence na Ukrajině, vymyká jeho konzistentním postojům proti jakékoli zahraniční vojenské intervenci, je Klaus soukromou osobou. Jeho názory a postoje nejsou tudíž až tak důležité.

„Václav Klaus je minulostí české politiky, podstatná je nyní její současnost a budoucnost. A zde vidíme nepřemýšlení o otázkách zahraniční bezpečnosti, či přemýšlení špatné," tvrdí Joch a dostává se tak k podstatě svého komentáře. V něm odsuzuje jednání vedení Ministerstva zahraničních věcí. Neschvaluje postoje šéfa diplomacie Lubomíra Zaorálka (ČSSD) a jeho náměstka Petra Druláka, podle kterých bylo dosavadních pětadvacet let české zahraniční politiky pomýlených, protože příliš zdůrazňovala lidská práva občanská a politická.

Zaorálek prý div nelízal boty svému čínskému protějšku

„A tak se ministr Zaorálek jal to napravovat do Pekingu, kde se před svým čínským protějškem pokořil a sklonil tak, že mu téměř lízal boty," konstatuje publicista. Považovat kritiku porušování lidských práv v nějaké zemi za zasahování do vnitřních věcí té země, jak si prý Zaorálek a jeho pekingský kolega notovali, je podle Jocha z hlediska naší ústavní koncepce nejen absurdní, ale i zvrácené.

„A tvrdit, že česká zahraniční politika se už nikdy nebude vymykat z evropského hlavního proudu v otázkách například Kuby nebo Izraele, jak naznačuje pan Drulák, je učinit českou zahraniční politiku naprosto nezajímavou a zbavit ji toho, co je na ní specifické," upozorňuje publicista.

Joch ve svém komentáři také konstatuje, že pokud nevezme ministr obrany Martin Stropnický (ANO) oficiálně zpět svá slova o tom, že si nepřeje na našem území jednotky NATO, je to na demisi a odvolání z vlády. „Nedává smysl, aby ministr obrany svými slovy podlamoval obranyschopnost naši a našich spojenců," píše publicista pro LN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…