Zoufalá výzva šéfa záchranářů: Volejte sanitku jen v nejnutnějších případech. Pracovníků ubývá

27.10.2020 22:25

Pracovníci záchranné služby jsou stále častěji nakaženi koronavirem a musí do karantény. Dle prezidenta spolku Asociace zdravotnických záchranných služeb ČR Marka Slabého hrozí omezení počtu výjezdů sanitek. Záchranáře brzdí i povinnost dezinfikovat vůz po každém výjezdu. Lidé by měli volat záchranku jen v nejnutnějších případech. „Neubývá náhlých úmrtí, infarktů myokardu, srdečních selhání a dalších závažných stavů,“ připomněl.

Zoufalá výzva šéfa záchranářů: Volejte sanitku jen v nejnutnějších případech. Pracovníků ubývá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výjezdy zdravotnické záchranné služby jsou za poslední dny více frekventované

Pandemie koronaviru přináší nápor na zdravotnický systém. To se týká i záchranné služby, jejíž příslušníci se během výjezdů nakazili koronavirem. Detailněji to popsal prezident Asociace zdravotnických záchranných služeb Marek Slabý v článku na webu iDnes.cz. Nákaza zdravotníků komplikuje provoz jak v nemocnicích, tak i v sociálních centrech. Pracovníky záchranné služby je možné obměnit mediky a dobrovolníky, ale jen do určité míry. „Samostatně pracujícího záchranáře, lékaře nebo řidiče vozidla záchranné služby je velice obtížné až nemožné nahradit dobrovolníkem z jiného oboru,“ dodal Slabý.

Celý článek ZDE

Anketa

Souhlasíte se zákazem vycházení od 21 do 5?

61%
39%
hlasovalo: 29132 lidí

Samotný současný průběh epidemie se, dle něj, liší od jarní vlny. Zatímco na jaře chyběly zdravotníkům ochranné pomůcky, tak nyní mají problém s vysokým počtem výjezdů. Též výrazně přibývá pacientů s covidem-19, kteří potřebují ošetření. „To nejen zvyšuje riziko nákazy pro záchranáře, ale znamená to i významnou pracovní zátěž z důvodu nutnosti pracovat trvale v ochranných oblecích a respirátorech, což při tomto typu práce rozhodně není optimální ani pro záchranáře, ani pro pacienty,“ vysvětlil Slabý.

Záchranářské vozy se musí dezinfikovat po každém výjezdu, což dle Slabého též zpomaluje práci záchranářů. „Zvyšuje to pracovní zátěž a vytváří významný časový stres, neboť je nutno dodržovat adekvátní lhůty pro působení jednotlivých typů dezinfekčních postupů a sanitní vozidlo je po dobu dezinfekce nepoužitelné k dalšímu výjezdu,“ pověděl.

Pokud by stále rostl počet nemocných pracovníků záchranné služby, tak by dle prezidenta asociace hrozilo omezení počtu výjezdů sanitek. „Přestože hlavním problémem je v současné době epidemie koronaviru, neubývá náhlých úmrtí, infarktů myokardu, srdečních selhání a dalších závažných stavů. Stejně jako před epidemií, je stále nutný okamžitý zásah záchranářů a volné lůžko na ARO, kardiologii a na jiných odděleních,“ připomněl – a vyzval veřejnost, aby volala záchranku jen ve skutečně vážných případech.

V Jihočeském kraji, kde Slabý velí záchranářům, bylo dle iDnes v pondělí v karanténě 10 % ze všech lékařů a záchranářů, tedy 48 osob. Nejhůře na tom je zdravotnické operační středisko, z nějž je v izolaci 50 % všech dispečerů.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: tle

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…