Zpátky už se nevrátíme, říká Danuše Nerudová. Rusko je ztracené

13.07.2022 15:15 | Ze sítí

Ekonomka a kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová tvrdí, že ať už bude pokračování konfliktu na Ukrajině z vojenského hlediska jakékoliv, z ekonomické perspektivy je jasné, že se stav nikdy nevrátí do doby před zahájením ruské invaze.

Zpátky už se nevrátíme, říká Danuše Nerudová. Rusko je ztracené
Foto: Archiv Danuše Nerudové
Popisek: Danuše Nerudová, bývalá rektorka Mendelovy univerzity

Nerudová na svém twitteru sdílela článek serveru Seznam zprávy, podle nějž jsou ve válce na Ukrajině možné tři scénáře. Buď Rusko ovládne ještě o něco větší území, než jakým teď disponuje, nebo se Ukrajině podaří část území dobýt zpět. Nejpravděpodobnější je ale varianta, že se obě strany zaseknou na současných pozicích a průlomu už nedosáhne žádná z nich, jak tvrdí američtí vojenští analytici.

Z ekonomického hlediska mají podle Nerudové všechny scénáře stejný konec. „Ani v jednom z nich nedojde k ukončení sankcí a k návratu k běžným obchodním vztahům s Ruskem. Měli bychom to říkat nahlas. Návrat ke stavu před ruskou agresí je velice nepravděpodobný,“ má jasno Nerudová.

„A podnikatelský sektor s tím už počítá. Zkrátily se dodavatelsko-odběratelské řetězce, firmy drží větší zásoby a hledají alternativní dodavatele,“ dodává ekonomka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…