Zpěvák Ledecký odsoudil restituce a vzkázal obhájcům: Doučte se základy dějepisu

31.08.2012 23:10

Zpěvák a vystudovaný právník Janek Ledecký se přiřadil k řadám kritiků vyrovnání s církvemi. V ostrém vyjádření, které zaslal médiím, označil aktuální podobu zákona za výsměch demokratickému státu, i jiným restituentům.

Zpěvák Ledecký odsoudil restituce a vzkázal obhájcům: Doučte se základy dějepisu
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Kardinál Duka

„Nepřipadá Vám přinejmenším zvláštní, že se objem požadovaného majetku za posledních 20 let znásobil? Že by se někdo rozpomněl na další křivdy?“ podivuje se podle serveru IDNES.cz. A to prý ještě přehlíží bonusy, dělající z ostatních restituentů úplné voly, jako osvobození od daně z prodeje.

Mimoto je podle něj výsměchem směřování státu od roku 1918 a státotvorným idejím T.G. Masaryka. „Ten měl o pojmech jako čestnost, pravdomluvnost či poctivost v souvislosti s katolickou církví a násilnou rekatolizací českých zemí víc než jasno,“ poznamenává zpěvák.

Opírá se i do svých kolegů umělců, kteří restituce hájí, a přitom podle něj zákon ani nečetli. „A nezkoušejte mi namluvit, že ano. Mně to trvalo dva dny a věřte, že jsem ve čtení zákonů přece jen díky svému vzdělání trénovanější,“ upozorňuje vystudovaný právník.

Jako příklad svým kolegům uvádí to, že církve se stanou vlastníkem majetku. „Církve se stanou neomezeným a státem nekontrolovaným vlastníkem. Což posledních pár století nebyly. Přečtěte si dějepis. Stačí ten pro základní školu,“ doporučuje.

„Pan Ledecký se rozpomněl, že je JUDr., slezl z pódia a přišel nám hysterikům vysvětlit, že zákon je špatný,“ okomentoval jeho vstup do veřejné debaty spisovatel Miloš Urban, který byl jedním z umělců, kteří podepsali petici na podporu církevních restitucí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tlak veřejnosti a médií na obchodní řetězce polevil. A už se to děje zase

20:50 Tlak veřejnosti a médií na obchodní řetězce polevil. A už se to děje zase

Dubnovou inflaci nasměrovalo vzhůru především nečekané zdražení potravin. „Pokud zákazník stále – a …