Zpráva: Česko za Kalouska přišlo o 109 miliard, které mohlo mít

23.09.2013 9:57

Z Bruselu přichází alarmující zpráva: Ztráta na výběru daně z přidané hodnoty v české republice činila v roce 2011, kdy byl ministrem financí Miroslav Kalousek, 4,2 miliardy eur, tedy přes 109 miliard korun, což odpovídalo asi 2,7 procentům hrubého domácího produktu. Aktuálně.cz čerpá informace ze studie Evropské komise.

Zpráva: Česko za Kalouska přišlo o 109 miliard, které mohlo mít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Měna Euro

Server Aktuálně.cz uvádí, že v roce 2011 ve 26 ze 27 tehdejších zemí Evropské unie ztráta na výběru DPH zřejmě činila až 193 miliard eur. Studie hodnotí rozdíly mezi příjmy, které by se daly předpokládat za ideálních podmínek, a skutečně vybranou výší daně.

V České republice podle materiálu ztráta přesáhla 4,2 miliardy eur, což přepočteno znamená více než 109 miliard korun. V roce 2011 hospodařila ČR se schodkem přes 142 miliard korun.

Je jistě zajímavé vědět, jestli vše padá na vrub daňovým podvodům. Studie však prý zjistila, že důvodů je více. Kromě nedodržování předpisů mohou za neplacení DPH také konkurzy a platební neschopnost, statistické chyby, opožděné platby, pokles dovozu a přímé vyhýbání se daňovým povinnostem.

Studie v souvislosti s ČR prý připomíná, že země od roku 2000 s výší daně zacházela poměrně kreativně a od počátku tisíciletí byla daň změněna pětkrát.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…