Zpravodajství ČT má další pokárání od RRTV. Kvůli nevyvážené prezentaci homosexuálních sňatků

09.04.2021 9:57

Na seznam problémů, kterým Česká televize v poslední době čelí, se přidal další v podobě kritiky pro její neobjektivnost. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) dala za pravdu stížnosti spolku Aliance pro rodinu, že se veřejnoprávní televize dopustila neobjektivního a nevyváženého vysílání v oblasti homosexuálních sňatků. Podle spolku Česká televize dávala více prostoru hlasům volajícím po uzákonění homosexuálních sňatků, zatímco těm, jež se zasazovaly o ústavní ochranu tradičního manželství nevěnovala takovou pozornost. 

Zpravodajství ČT má další pokárání od RRTV. Kvůli nevyvážené prezentaci homosexuálních sňatků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo České televize

Anketa

Má premiér Babiš na vlastní pěst shánět vakcíny i vysoko nad rámec cen, které vyjednala EU?

78%
22%
hlasovalo: 11678 lidí

Aliance pro rodinu podala stížnost Radě pro rozhlasové a televizní vysílání i Radě ČT ohledně neobjektivity České televize v informování o dvou zákonech, které leží v Poslanecké sněmovně, loni v listopadu. Jeden chce uzákonit homosexuální sňatky, tomu je podle aliance ČT nakloněna, druhý naopak požaduje ústavní ochranu manželství jako svazku muže a ženy, o něm v rámci zpravodajství veřejné služby už tolik slyšet není.

Následně aliance přibližuje, na jakém základě takové chování ČT vyhodnocuje. Zmiňuje, že na podporu obou návrhů vznikly na podzim 2018 petice – obě měly na podzim 2018 veřejné slyšení v Poslanecké sněmovně a tomu se věnoval jeden celý zpravodajský pořad 90' ČT24. Tehdy se obě petice sbíraly pouze papírovou formou a obě měly desítky tisíc podpisů.

Původní text ZDE

„Petice za ústavní definici manželství začínala později, proto v té době měla o několik tisíc podpisů méně. Brzy se jí ale podařilo překonat hranici sta tisíc podpisů a k tomu jsme jako organizátoři udělali tiskovou konferenci – ČT tam poslala přenosový vůz, prý do živého vysílání, které se nakonec neuskutečnilo, důvody nám sděleny nebyly,“ píše ve vyjádření na svém webu Aliance pro rodinu.

„Dodnes nevíme, jestli vůbec někde v ČT zazněla nějaká zmínka o tom, že tato petice překročila statisícovou hranici v papírových podpisech, o kterých je velmi dobře známo, že mají větší hodnotu než ty internetové. Tam se totiž nedá ověřit, zda jeden člověk nedisponuje libovolným počtem mailů, které jsou pak brány jako podpisy více osob,“ píše organizace, která je dlouhodobě silně znepokojená tím, jakou roli v šíření obrazu rodiny hrají česká média.

Snahy hnutí za uzákonění homosexuálních svateb se pak v ČT při různých vhodných příležitostech opakovaly, na rozdíl od úsilí ústavně ochránit manželství. V listopadu 2020 pak byla v Událostech v regionech odvysílána reportáž, která podle aliance přinesla natolik jednostrannou a k podpisu petice nepřímo vyzývající vsuvku, že podala onu výše zmiňovanou stížnost na neobjektivitu v tomto ohledu. 

„Česká televize dle zákona nesmí zvýhodňovat jednu skupinu obyvatel proti jiné, což se v tomto případě stalo úplně bezostyšně. Jsme proto velmi rádi, že nám v tomto dala RRTV za pravdu,“ dodává aliance, která nyní čeká i na vyjádření Rady ČT.

„Dne 18. listopadu 2020 od 18.00 hodin odvysílal na programu ČT1 pořad Události v regionech (Praha), jehož součástí byl příspěvek na téma Zmírnění některých opatření, který v závěru obsahoval sekvenci záběrů vyjadřující do značné míry úplný názorný návod na podepsání konkrétní petice. Prezentace takovéhoto návodu fungovala jako předestření možnosti podepsat petici, a tím jako nepřímá výzva k podpisu petice. Vizuální sdělení tak vyznívalo jako jednostranné sdělení na podporu názoru organizátora petice, názoru vyjádřeného textem petice,“ uvedla ve svém vyjádření RRTV, které najdete v plném znění ZDE

Zároveň aliance podala další, velmi podobnou stížnost. Důvodem je skutečnost, že Česká televize do hlavních zpráv Události, odvysílaných 14. března, znovu zařadila tentokrát reportáž o homosexuálních sňatcích, kde zmiňovala opět pouze jednu petici a hlavním zdrojem pro tuto reportáž byla znovu jen jedna lobbistická skupina. „Na tuto reportáž jsme také od mnohých našich příznivců dostali upozornění, za které jsme velmi vděční, protože i to nám dává motivaci pokračovat v našem úsilí dál,“ uzavírá spolek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…