Zprávy o hospodaření ČT? Bývalý poslanec odkrývá, jak to s nimi bylo v minulosti

20.11.2020 19:48

„Česká televize hospodaří s téměř sedmi miliardami z našich příspěvků. Máme plné právo vědět, jak. Včetně toho, kolik berou hvězdy,“ píše na sociální síti novinář a bývalý poslanec Martin Komárek ve svém vyjádření k odvolání dozorčí komise Rady ČT. Nastínil rovněž, jak probíhala spolupráce dozorčí komise s ředitelem České televize za jeho působení ve Sněmovně. „Dozorčí komise si řekla přesně o to, co jí ředitel chtěl dát, a ředitel jí dal přesně to, o co si řekla,“ padlo od Komárka.

Zprávy o hospodaření ČT? Bývalý poslanec odkrývá, jak to s nimi bylo v minulosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Komárek

Anketa

Dělá prezident Zeman svou práci dobře? (Ptáme se od 18.11.2020)

80%
20%
hlasovalo: 20407 lidí
Komárek dění okolo pětičlenné dozorčí komise, jež se vyjadřuje zpravidla ke všem důležitým ekonomickým otázkám a Rada České televize ji na svém středečním zasedání odvolala, komentoval na svém facebookovém profilu s pohledem do historie. „S tou komisí v ČT je to asi tak. A můžete mi věřit, já do toho čtyři roky dělal: Rada ČT nemá právo žádat žádné dokumenty o hospodaření televize. To může jen dozorčí komise. Když jsem byl partnerem Rady ČT ve Sněmovně, opakovaně jsem prosil, aby zprávy o hospodaření byly serióznější a transparentnější,“ vzpomenul. Jeho naléhání prý úspěšné nebylo.

Vyšlo též najevo, že za působení Komárka ve Sněmovně dle jeho tvrzení měl ředitel České televize Petr Dvořák s dozorčí komisí spolupracovat v ohledu dohody, jaké materiály budou zveřejněny. „Dozorčí komise si řekla přesně o to, co jí ředitel chtěl dát a ředitel jí dal přesně to, o co si řekla,“ padlo od Komárka.

„Jsem pro nezávislost veřejnoprávních médií. Absolutně. Nikdo na světě nemá právo zasahovat do jejich obsahu,“ dává jasně najevo – dodává však, že by veřejnoprávní televize měla informace o svém hospodaření zveřejňovat. „ČT hospodaří s téměř sedmi miliardami z našich příspěvků. Máme plné právo vědět, jak. Včetně toho, kolik berou hvězdy. BBC to zveřejnila a svět se nezbořil,“ poukázal.

Rada České televize na svém zasedání minulou středu dozorčí komisi odvolala pro vážné výhrady k práci komise jako poradního orgánu rady. Pro návrh hlasovalo deset z třinácti přítomných radních. Její odvolání navrhla Hana Lipovská.

Radní práci komise kritizovali dlouhodobě. Na srpnovém jednání se radní Kratochvíl v rozčílení ptal předsedy komise, zda si z něj dělá šoufky. Stalo se tak poté, co komise označila mnohamilionové výběrové řízení na nový provozní systém (výměnu systému SAP za systém Helios) jako bezvadné, načež po dotazech radních předseda připustil, že ani nekontrolovali požadovanou dokumentaci.

Senát Parlamentu ČR se během čtvrtka vyjádřil, že odvolání dozorčí komise Radou České televize minulý týden podle něho nebylo v souladu se zákonem o České televizi. Po dvouhodinovém jednání přijal hlasy 58 senátorů ze 71 přítomných usnesení, ve kterém dále požádal volební výbor Poslanecké sněmovny, aby se na své nejbližší schůzi pochybeními rady zabýval. V případě potvrzení pochybení by pak výbor měl podle senátorů zvážit odvolání radních, kteří se chyby dopustili.

Volební výbor Poslanecké sněmovny pak ve čtvrtek projednávání situace v Radě České televize přerušil a bude v diskusi pokračovat 8. prosince. Odhlasovali to členové výboru. Na jednání totiž měli jen půl hodiny kvůli pokračující schůzi Poslanecké sněmovny.

K odstoupení ze své funkce se v tomto týdnu rozhodl předseda Rady ČT René Kühn. Na svůj post místopředsedy Rady ČT rezignoval i Jaroslav Dědič.

Podle poslance Martina Kolovratníka (ANO) chybí zákonné zdůvodnění odvolání dozorčí komise. Členka Rady České televize Hana Lipovská, která odvolání navrhla, ve čtvrtek uvedla, že navrhla stejné usnesení, které vedlo k odvolání dozorčí komise před deseti lety. Návrh již dříve zdůvodnila dlouhodobou nespokojeností s prací komise, která vyvrcholila při projednávání situace kolem ostravských pozemků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…