Zrušíme druhý pilíř, sKarty a cenové eldorádo, slíbil Sobotka na sjezdu

15.03.2013 15:49

Během svého nominačního projevu na předsedu strany Bohuslav Sobotka vyjmenoval kroky, které plánuje učinit, pokud ČSSD zvítězí v příštích parlamentních volbách. Trnem v oku mu jsou sKarty, druhý pilíř penzijní reformy a zvyšování cen energií.

Zrušíme druhý pilíř, sKarty a cenové eldorádo, slíbil Sobotka na sjezdu
Foto: Ladislav Carda
Popisek: V Ostravě začal 37. sjezd ČSSD

Stejně jako prezident Miloš Zeman i Bohuslav Sobotka oslovil sedící v sále jako přátele a přítelkyně. Vzápětí se upnul na supervolební rok 2014, kdy proběhnou například parlamentní či komunální volby. Na tento rok se sociální demokraté musí podle jeho slov soustředit.

„Pokud získám vaši důvěru a budu zvolen předsedou ČSSD, myslím, že můj úkol je jasný: vyhrát volby do Poslanecké sněmovny a sestavit vládu se sociálně demokratickým programem,“ prohlásil Sobotka.

Podle něj je nejdůležitější zrušit kroky současné vlády, která „devalvuje naši zemi“. „Po pravicových vládách zdědíme vybydlenou zemi, v níž lidé nedůvěřují politice,“ míní. Například prý budou muset nastartovat ekonomiku a napravit nespravedlivé reformy. „Nikdo jiný než my, sociální demokraté, je nemůže porazit,“ přisadil si Sobotka.

ČSSD se tak bude muset připravit ve dvou oblastech – osobnostně a programově. Co se týče druhé části, Sobotka plánuje v případě zvolení připravit program na prvních 100 dnů ČSSD ve vládě. Základem by byla podpora vzdělání, zaměstnanosti a zdravotnictví. Následně by se začaly od prvního dne předkládat návrhy, které by naplňovaly program strany.

„Náš program musí být realistický. Jednoznačně odmítám snahu získat hlasy na základě populistických slibů, které nebude po volbách možné splnit,“ dodal a sklidil mohutný potlesk.

První zákon, který by ČSSD v čele vlády prosadila, by prý byla majetková přiznání s případnými sankcemi (ne zabavením majetku, jak prosazují zemanovci). Následně by se zaměřila na hospodářský růst, k němuž by pomohly i peníze z fondů Evropské unie.

Co se té týče, Sobotka slíbil větší spolupráci. „Musíme po volbách posílit naši pozici a vliv v Evropské unii,“ míní. „Zamířit z okraje, kam nás dostala pravicová vláda, k jádru,“ doplnil.

Do současné vlády se pustil i vzápětí a vyjmenoval některé její kroky, jež ČSSD zruší. Jde například o druhý pilíř penzijní reformy. „Úklid po řádění Drábkova gangu na ministerstvu práce musí být přirozeně širší – včetně zrušení sKaret,“ dodal. Také by v čele strany zvýšil minimální mzdu a v dalších letech ji valorizoval, ustálil by podobu daní, zavedl větší daňovou progresi (především by zdanil banky a hazard) a zrušil „cenové eldorádo“ v podobě cen elektřiny či volání.

Aby ale ČSSD vyhrála volby, musí se částečně změnit i ona sama, řekl také Sobotka. „Místa na kandidátkách a ve stínové vládě nesmí být cílem vnitrostranických obchodů,“ vysvětloval. Ve stínové vládě chce odborníky, kteří by za sebou měli odborné týmy a fungovali by stejně jako skuteční členové vlády. Ke kandidatuře vyzval i zástupce odborů a občanských aktivit.

„Často se setkávám s otázkou, s kým půjdeme po volbách do koalice,“ blížil se Sobotka k závěru řeči. „Základem musí být programová blízkost,“ dodal. V úvahu prý připadá většinová vláda se středovými stranami nebo menšinová vláda založená na dohodě s levicí (tedy i komunisty). Prezident a bývalý předseda ČSSD Zeman ale přitom před ním stranu vyzval, aby po vítězství ve volbách vládla raději sama a jen se opírala o jiné strany.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…