Zvláštní host v České televizi. Bohumil Vostal sehnal bruselského experta na terorismus

25.01.2017 19:25

Do středečního Interview ČT24 zavítal zvláštní host. Na kameru promluvil ředitel Institutu mezinárodního výzkumu kriminální politiky Bruce De Ruyver. Zpovídal ho bruselský zpravodaj ČT Bohumil Vostal. Bezpečnostní expert natvrdo prohlásil, že každý úspěšný teroristický útok v EU je selháním celého společenství, selháním evropských tajných služeb a systému spravedlnosti. V Belgii prý podcenili především hnutí šaría pro Belgii.

Zvláštní host v České televizi. Bohumil Vostal sehnal bruselského experta na terorismus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

V úvodu pořadu ujišťoval diváky, že Belgie dělá vše pro to, aby zajistila bezpečí svých občanů i hostů. „Musím říct, že jsme se poučili, a to nejenom z útoků z 22. března 2016,“ zdůrazňoval host s odkazem na teroristický útok na bruselské letiště Zaventem. Belgičtí experti věděli už na konci devadesátých let minulého století, kdy rozprášili teroristické buňky ze severní Afriky.

Většina muslimů není z teroristických útoků šťastná

„Každý útok v Evropě je selháním Evropské unie, bezpečnostních služeb, systému spravedlnosti. Podívejme se pravdě do očí. Některé skupiny jsme ztratili z dohledu a nevěděli jsme, co dělají. Některé z nich připravovaly velké akce. Host měl na mysli především hnutí šaría pro Belgii. My jsme je považovali za blázny, kteří jsou bez šance na úspěch. A oni verbovali mladíky, ne žádné fanatiky, ale drobné kriminálníky,“ zaznělo z úst De Ruyvera. Právě tito mladí muži posléze odcházeli bojovat za Islámský stát. „Přišli jsme o kontakt s touto mládeží,“ varoval bezpečnostní expert.

Obratem však ubezpečoval, že většina muslimů není z teroristických útoků šťastná. „Naprostá většina muslimského světa není šťastná z toho, že je spojována s těmito radikálními elementy. Většina muslimů tu vede svůj život, pracují tady, vychovávají děti,“ popsal počínání většiny muslimů host. Část muslimů se ale neintegrovala a tuto část belgické úřady podcenily.

I mezi lidmi, kteří se pokusili o teroristický akt, je ale třeba rozlišovat. S částí z nich lze pracovat. „Ale část z nich je, když to tak řeknu, ztracená pro společnost,“ uznal. V Belgii se pohybují lidé, kteří se navrátili ze syrských bojišť. Část z nich ztratila iluze o Islámském státu a pohybují se víceméně volně, případně s dohledem. Část navrátilců je ale za mřížemi a čeká na soud. Právě tyto lidi lze podle hosta označit za ztracenou generaci.  

Nikdy nebudeme v absolutním bezpečí

Pokud jde o uprchlíky mířící do Evropy, tak mezi nimi se těžko hledají lidé, kteří směřují do EU primárně proto, aby zde spáchali teroristický akt. „Nikdy nemáte naprostou jistotu, že tu není nějaká osoba, která má za úkol spáchat teroristický akt,“ sdělil divákům Bruce De Ruyver.

Belgičané jsou si toho velmi dobře vědomi. Myslí na to prý, i když míří na letiště nebo nastupují do vlaku. „Ale je tu následek, že už nikdy nenastoupíte do letadla z letiště Zaventem? Ne. Do značné míry ani nemáte takovou možnost,“ podotkl host. Občané prý také očekávají, že bezpečnostní služby udělají vše, co mohou, aby teroristickému útoku zabránily.

Neměli bychom prý také zapomínat, že EU nezažívá první vlnu teroristických útoků, ale asi čtvrtou vlnu. V minulosti se teroristických útoků dopouštěli anarchisté, nacionalisté a dnes jsou teroristické útoky motivovány náboženskou ideologií. Jasně vidíme, že končí období desítek let stability po druhé světové válce. Boj s terorismem bude záležet na tom, co udělá americký prezident Donald Trump. „On je velmi nepředvídatelný,“ zaznělo z úst hosta.

Nakonec podotkl, že v budoucnu přijde další vlna teroristických útoků, které už nebude motivovat náboženský fanatismus, ale něco jiného a je otázka, jak na to budeme připraveni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…