Zvrat v Německu. Do boje za mír tam nastoupila těžká váha

03.04.2023 7:11

Demonstrace proti podpoře války se konají i v sousedním Německu. A i tam se někteří sociální demokraté staví proti politice sociálně demokratického kancléře Scholze. Včera v novinách Berliner Zeitung vyšla výzva, podle které by měl kancléř spolu s Francií přesvědčit Čínu, Brazílii, Indii a Indonésii, aby se staly prostředníky ve vyjednání příměří a nakonec i míru. Stojí za ní syn legendárního kancléře Willyho Brandta.

Zvrat v Německu. Do boje za mír tam nastoupila těžká váha
Foto: Repro Youtube
Popisek: Německý kancléř Olaf Scholz (SPD)

Anketa

Má vláda zvýšit základní sazbu DPH z 21 % na 23 %?

4%
96%
hlasovalo: 26159 lidí
Silněji než v Česku se mírové snahy projevují v Německu. Řada sociálních demokratů a odborářů tam vyzvala kancléře Scholze, aby se zasadil o mírová jednání na Ukrajině. Text vyšel včera v novinách Berliner Zeitung.

„Každý další den války znamená další ničení a utrpení pro lidi, další zraněné a další mrtvé. S každým dalším dnem také roste hrozba, že budou násilnosti eskalovat. Nad Evropou visí stín jaderné války,“ píšou osobnosti pod výzvou podepsané a shodují se, že je potřeba mír a nikoliv sklouznout do další velké války, se kterou má Německo tragické zkušenosti. Je dle nich potřeba co nejrychleji vyjednat příměří a naleznout cestu k vyjednávání. Dotyční konstatují, že válka sklouzla k zákopovým bojům, v nichž není vítěze.

Tvrdí, že podstatná část německých obyvatel si nepřeje spirálu násilí bez konce, a proto je potřeba mír a diplomacie. „Politika míru a détente, které vděčíme za jednotu Německa a překonání evropského rozdělení, není zastaralá. Tyto cíle jsme prosazovali v minulosti a prosazujeme je i dnes. Abychom parafrázovali Willyho Brandta: ‚Musíte se postavit proti přílivu, když se snaží znovu zanést do špatných vod‘,“ uvádějí autoři a dodávají, že mír může vzniknout pouze na základě mezinárodního práva a pouze s Ruskem.

„Náš svět stojí na vzájemnosti, jen tak lze překonat velké výzvy naší doby. Je nezbytné zastavit eskalaci války. Vyzýváme německého kancléře, aby spolu s Francií přesvědčil zejména Brazílii, Čínu, Indii a Indonésii, aby se staly prostředníky v zájmu rychlého dosažení příměří. To je nezbytný krok k zastavení zabíjení a zjištění, jaké jsou možností míru. Teprve pak může být připravena cesta pro společný bezpečnostní řád v Evropě,“ říkají závěrem.

Citace spolkového kancléře Willyho Brandta není náhodná. Výzvu kancléři Scholzovi inicioval mezi dalšími i profesor Peter Brandt, jeho syn. Willy Brandt se proslavil právě svou Ostpolitik, tedy politikou normalizace vztahů s východními zeměmi. Původ této politiky sahá do šedesátých let, Brandt se dostal k moci až v roce 1969. Kancléř podepsal se Sovětským svazem a dalšími východními zeměmi řadu smluv včetně tehdejší NDR. Za své činy byl pak oceněn Nobelovou cenou míru.

Kromě Petera Brandta jsou pod výzvou podepsáni další významní sociální demokraté. Například bývalý předseda SPD Norbert Walter-Borjans, bývalý předseda Bundestagu Wolfgang Thierse či bývalý eurokomisař Günter Verheugen. Ten byl komisařem pro rozšiřování EU v době, kdy se do EU přidávala Česká republika. V roce 2004 se stal místopředsedou Evropské komise v čele s José Manuelem Barrosem a komisařem zodpovědným za oblast průmyslu.

Průmysl v této výzvě také hraje svou roli. Seznam podepsaných je plný odborářů z IG Metall, což je největší odborový svaz nejen v Německu, ale i v Evropě, a má na německou politiku poměrně značný vliv. Jedním z iniciátorů je také Reiner Hoffman, bývalý předseda federace německých odborových svazů (DGB). Ale kromě odborářů jsou mezi podepsanými i historici, novináři a další vzdělanci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

rozum snad zvítězí, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseleo77 , 03.04.2023 11:20:36
Kdyby o ukončení války rozhodovali pacienti jako je Černochová, tak už tu budou jen ruiny a radioaktivní spad. Ještě že naši politici nemají na zahraniční politiku žádný vliv.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…