Skončí bitevníky L-159 opravdu v Iráku? Vondra věří, že ano

17.10.2012 12:15

Ministr obrany a neúspěšný kandidát na post senátora Alexandr Vondra (ODS) již minulý týden oznámil, že Česko Iráku prodá 28 stíhaček L 159 za miliardu dolarů. Server Aktuálně.cz však zjistil, že ještě zdaleka není ruka v rukávu. Nebyla totiž podepsána smlouva a kontrakt zatím stojí na ústní dohodě. Ministr přesto v kontrakt věří. Vzniknou díky němu stovky pracovních míst.

Skončí bitevníky L-159 opravdu v Iráku? Vondra věří, že ano
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra.

„Smlouva podepsána skutečně zatím nebyla, vedou se technická jednání," prozradil irácký velvyslanec v České republice Hussain Saleh Majeed Mualla. Podle jeho slov je dohoda o koupi L-159 z irácké strany dosud spíš ústní. Mezi oběma zeměmi proběhnou ještě odborná jednání, ale v řádu týdnů by mělo být jasno.

Z kontraktu vzejdou nová pracovní místa

Je na místě připomenout, že bitevníky L-159 měli Iráčané koupit už jednou a to před dvěma lety, ale z kontraktu nakonec sešlo kvůli rozporům na irácké politické scéně. Zbrojaři proto na ministrem oznámený úspěch hledí s nedůvěrou. Vondra však ujišťuje, že tentokrát to bude jiné.

„Máme dohodu, že k podpisu smlouvy dojde v řádu týdnů," řekl Aktuálně.cz Vondra. Jiná situace je i v tom, že Irák má v současnosti zájem o nové stroje. Podle zatím neplatné smlouvy chce koupit 24 dvoumístných bitevníků. Než budou vyrobeny, obdrží irácká strana podle zatím nepodepsaného dokumentu čtyři nepotřebná letadla.

Mají to ale být dvoumístné stroje a v hangárech stojí jednomístné bitevníky. Některé stroje proto zřejmě budou předělány na dvoumístné verze. Pokud skutečně bude zvolen tento přístup, pak se do procesu přestavby letounů zapojí řada dodavatelů a český letecký průmysl tak vytvoří až 7520 pracovních míst.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…