Dopravní expert o ministerstvu dopravy: On si tam vždycky ministr přivede své lidi...

15.11.2012 21:11

V diskusním pořadu České televize Hyde Park se diskutovalo o problematice dopravy Ministr Pavel Dobeš, ani jeho náměstek Lukáš Hampl pozvání nepřijali, do studia tedy usedl dopravní expert Petr Moos z ČVUT.

Dopravní expert o ministerstvu dopravy: On si tam vždycky ministr přivede své lidi...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice D1 na Chodově

Dobeš podle něj neudělal dobře, že svůj odchod odkládal. „Na ministerstvu by mělo být jasno co nejrychleji, aby bylo možné dál fungovat,“ říká dopravní expert, který kdysi rovněž řídil ministerstvo dopravy.

Časté výměny resortů podle něj ministerstvu nesvědčí. „My máme na ministerstvu řadu našich absolventů z dopravní fakulty, a oni nám dělají radost tím, jak svou práci zvládají,“ popisuje. Jenže pak prý přijde nový ministr, přivede si svoje lidi s často zcela odlišnou zkušeností, a ti se musí znovu všechno učit a provoz úřadu tím trpí.  

Druhým ožehavým tématem, ke kterému se profesor Moos vyjadřoval, byla výstavba komunikací. Problémy s nedostatky v práci stavebních forem podle něj byly způsobeny i selháním státu. „Stavební dozor ze strany Ředitelství silnic a dálnic nebyl dostatečně důsledný,“ připustil dopravní expert. Nefunkčnost dozoru při výstavbě silnic byla podle něj obecnějším problémem.

Předražování stavebních zakázek v dopravě podle něj není tak rozšířené, jak by mohlo z médií vypadat. Podle něj funguje systém tzv. „navigačních cen“, kdy je cena stavby dálnice vypočítávána podle obdobné stavby v cizině. A této navigační ceny se stát jako investor skutečně snaží dosáhnout.

Často se prý stavební firmy rozčilují a stěžují si: „Vy nám tady budete diktovat nějaké ceny, bez ohledu na naše náklady.“ Ale daří se prý držet ceny v koridoru deseti procent nad navigační cenou.

Cena je podle něj spojena i se strukturou zakázky. Pokud dělá celou zakázku jedna firma, hrozí prý více, že dojde k nehospodárnostem. „Tam, kde je zakázka v rámci možností rozparcelována, se šlo s cenou dolů až o dvacet procent,“ pochvaloval si profesor Moos. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…