Zeman se Štěchem projednali kandidáty na ústavní soudce. Jména ale tají

18.02.2013 19:23

Budoucí prezident Miloš Zeman předloží v březnu čtyři kandidáty na ústavní soudce, další čtyři jména pak navrhne v červnu. O jmenování ústavních soudců jednal s předsedou Senátu Milanem Štěchem (ČSSD). Zeman to novinářům řekl bezprostředně po jednání. Štěch odmítl diskutovaná jména soudců zveřejnit. Podle něj se bude jednat o renomované odborníky. Vpodvečer do domu, kde sídlí Zemanova kancelář, již podruhé během pražského úřadování zvoleného prezidenta přišel lobbista a šéf Českého svazu tělesné výchovy (ČSTV) Miroslav Jansta.

Zeman se Štěchem projednali kandidáty na ústavní soudce. Jména ale tají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman se stal novým prezidentem České republiky

Zeman se Štěchem jednal necelé dvě hodiny. Krátce po jednání budoucí prezident svou kancelář opustil a odjel. "Věřím, že v průběhu března předložím první čtyři kandidáty a další čtyři v průběhu června, tak jak mi to ukládá zákon," řekl novinářům Zeman. "Hovořili jsme o ústavních soudcích. Zajímají vás jména, ta vám neřeknu," uvedl po jednání s budoucí hlavou státu Štěch. "Myslím si, že bude z čeho vybírat," dodal.

Podle předsedy Senátu chce Zeman o kandidátech na ústavní soudce jednat s vedením horní komory Parlamentu. "Chce, aby o nominacích byla řádná diskuze. Myslím si, že jsou to všechno renomovaní odborníci," uvedl Štěch. Podle zákona může Senát o návrzích jednat šedesát dní. Štěch ale uvedl, že se bude snažit senátory přesvědčit, aby navržená jména projednali rychleji. "Myslím si, že rozumná lhůta, kterou bychom mohli zvládnout, by mohla být nějakých 30 - 40 dnů," dodal.

V čele soudu může opět stanout Rychetský

Ústavní soud má od konce ledna jen dvanáct soudců místo obvyklých patnácti. Navíc do konce roku skončí dalších sedm soudců, v srpnu skončí mandát i Rychetskému. Pokud počet členů klesne pod 12, přestane soud přezkoumávat zákony a vyhlášky. Zeman již v minulosti uvedl, že Rychetského plánuje opětovně navrhnout do čela soudu. Podle týdeníku Respekt jsou mezi Zemanovými kandidáty na členy Ústavního soudu expert na trestní právo Jaroslav Fenyk a odbornice na obchodní právo Irena Pelikánová. 

Do Zemanova sídla dorazil i lobbista Jansta. Při příchodu řekl ČTK a iDnes, že nejde za Zemanem, ale za místopředsedou SPOZ Martinem Nejedlým. Jansta byl prvním člověkem, kterého Zeman ve své kanceláři přijal poté, co po vítězství v přímé volbě začal úřadovat v Praze.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Práce neziskovek a médií.” Ze Slovenska po postřelení Fica

16:38 „Práce neziskovek a médií.” Ze Slovenska po postřelení Fica

Tak dlouho dělali svými kecy ze slovenského premiéra hrozbu pro demokracii, až jeden idiot uvěřil, ž…