Co chystá ODS pro své voliče? Třeba daňové odpisy i u investic do bydlení

26.03.2013 8:49

ODS potřebuje přitáhnout zpět svoje příznivce. Pro příští supervolební rok proto připravila a představila plán s názvem Agenda 2014, který má nalákat voliče. Zahrnuje třeba boj proti zdražování energií nebo nezvyšování daní. Některé ze zamýšlených ekonomických stimulů představil v rozhovoru pro Právo místopředseda strany a ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Co chystá ODS pro své voliče? Třeba daňové odpisy i u investic do bydlení
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Martin Kuba

Ministr Martin Kuba uvedl, že nejdůležitější je sledovat a reálně uvažovat, co tvoří HDP a co z toho může vláda ovlivnit a jak. Vládní spotřebu nelze při dnešních rozpočtech příliš zvyšovat, protože by to přineslo pouze umělé tvoření růstu, které znamená zadlužení.

Podle místopředsedy je důležitá zejména podpora exportu, a to hlavně nefinanční formou, v podobě exportní strategie, díky čemuž se české firmy dostávají na nové trhy i mimo Evropu.

Investujte. ODS vám peníze vrátí na daních

Zajímavé jsou plány s rychlým dopadem. "Máme v ODS záměry, které směřují do oblasti firemních investic. Chceme přijít s návrhem zrychlených firemních odpisů. Firmám a živnostníkům, kteří si v určitém období něco nakoupí, by to umožnilo, že by si takovou investici mohli ze 100 procent odepsat ve dvanácti po sobě následujících měsících," vysvětluje Kuba. Opatření by mělo motivovat podnikatele k firemním investicím, což by pozitivně ovlivňovalo ekonomiku.

K investicím hodlá ODS motivovat i domácí spotřebu. Ideálně k takovým, které budou mít dopad na zaměstnanost. "Uvažujeme umožnit daňový odpis u investice do vlastního bydlení. Protože když  takovou investici občané učiní, zároveň to přináší práci řadě drobných firem a živnostníků ve stavebním sektoru," míní ministr.

Toto opatření by se týkalo i občanů, kteří nepodnikají, jsou normálně zaměstnaní a rozhodnou se investovat do stavebních úprav svého bydlení. Ti by si pak tuto investici mohli odečíst od základu daně.

Pozor na politiku ČSSD

Ministr Kuba v rozhovoru také varoval před modelem ČSSD ve stylu "zdroje jsou", který vede jen k zadlužení. "Státní dluh občany v podstatě nezajímá do okamžiku, než se začne reálně dotýkat jejich peněženek a životů, jak se to stalo v Řecku a na Kypru," upozorňuje politik.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Toto není pokus o přepisování dějin...“ Oslavy osvobození. Bez ruské vlajky i hymny

10:13 „Toto není pokus o přepisování dějin...“ Oslavy osvobození. Bez ruské vlajky i hymny

Několik tisíc lidí se zúčastnilo pietního aktu a následného doprovodného programu v Muzeu na demarka…