Paroubek se chce svézt s Peake. Může využít Ratha, Kočí i Škárku

09.05.2013 7:06

Bývalý premiér a aktuálně šéf Národních socialistů-Levice pro 21. století Jiří Paroubek by chtěl pro svou stranu získat poslanecký klub. Velmi jej prý irituje, že strana LIDEM, mající zhruba dvě stě členů, vlastní frakci a všechny z ní vyplývající výhody má, zatímco on nikoliv.

Paroubek se chce svézt s Peake. Může využít Ratha, Kočí i Škárku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Podle Lidových novin chce tedy využít změny jednacího řádu Poslanecké sněmovny, kterou vládní koalice „ušila“ pro formaci Karolíny Peake. Podle ní by mohl i v průběhu volebního období vzniknout poslanecký klub, pokud by se dalo dohromady šest poslanců. Doposud jich bylo potřeba deset. Takové množství však místopředsedkyně vlády pro svůj odštěpek od Věcí veřejných není schopna sehnat.

„Pokud bude ta změna udělána a tedy dána možnost zřizovat poslanecké kluby při šesti poslancích, budu usilovat o to, nějaké poslance do takového klubu národních socialistů a nezávislých získat,“ připustil bývalý premiér.

Mezi jeho potenciálními „úlovky“ z řad zákonodárců jsou například bývalí členové Věcí veřejných Jaroslav Škárka a Kristýna Kočí. „Nezařazený poslanec má ztížený přístup k projednávání zákonů a informacím z výborů. Takže si dovedu představit, že kdyby ta nabídka přišla, že o tom budu přemýšlet,“ uvedl Škárka. Obdobně prý uvažuje i Kristýna Kočí.

Pátým poslancem Paroubkovy frakce by prý mohl být bývalý středočeský hejtman David Rath. Toho se Paroubek opakovaně zastal v jeho korupční kauze, kvůli které již téměř rok sedí ve vazbě. Další rošádou by mohl být sněmovní nástup Petra Bendy, protřelého zákulisního hráče, který by ve sněmovních kuloárech dokázal řadu věcí vyjednat. Právě on by měl Paroubkovi shánět další poslance.

Místo by mu měl uvolnit doposud jediný Paroubkův sněmovní spojenec Jiří Šlégr. Bývalý hokejový reprezentant v poslední době opakovaně mluví o tom, že by se chtěl „vrátit na led“ a ve sněmovně by tak vznikl prostor pro Bendu, který je na ústecké kandidátce dalším v pořadí.

Sehnání potřebného šestého poslance však nejspíš bude problémem. Na přímý dotaz spolupráci s Paroubkem odmítli nezařazení poslanci Radim Fiala a Josef Dobeš. LN spekulují, že by nakonec mohl ze své bývalé ČSSD „přetáhnout“ Gabrielu Kalábkovou. Ta nedávno ve sněmovně vystřídala Stanislava Křečka a v minulosti prý byla Paroubkovou blízkou spolupracovnicí.

Polepšil by si i Paroubek osobně. Jako šéfovi klubu by mu stoupl plat o 22 tisíc.  

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…