AČMN: Odmítáme návrh úhradové vyhlášky na rok 2013

07.12.2012 10:13

Asociace českých a moravských nemocnic v rámci připomínkového řízení zaslala Ministerstvu zdravotnictví odmítavé stanovisko k návrhu úhradové vyhlášky pro rok 2013.

AČMN: Odmítáme návrh úhradové vyhlášky na rok 2013
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Podle předběžných propočtů by takto vydaná vyhláška snížila úhradu lůžkové péče o 2 - 3 %, úhradu ambulantní péče nejméně o 6 % a úhradu následné péče o 5 % oproti roku 2012. 

Při očekávané inflaci 3,4 % v roce 2012 a 2,5 % v roce 2013 by úhrady nemocnic odvozené od roku 2011 klesly o více než 10 %. To za předpokladu zachování 100 % výkonnosti nemocnic vůči uvedenému roku. Naopak při vyšším rozsahu poskytnuté péče – například za zrušené či redukované nemocnice - by nárůst úhrad nebyl umožněn.

Plánovaný pokles úhrad neodpovídá situaci ve výběru pojistného, kde se i v roce 2013 očekává mírný nárůst. Pro snižování úhrad za nemocniční, ale i jinou zdravotní péči, není žádný veřejnosti vysvětlitelný důvod.

Proto za jediný možný důvod AČMN považuje snahu sníženými úhradami dokončit destrukci nemocnic, kterou se Ministerstvu zdravotnictví a zdravotním pojišťovnám nedaří uskutečnit administrativním rušením nemocnic pomocí vypovězených smluv.

Rovněž neopodstatněné snížení úhrad ambulantním specialistům, diagnostické péči, laboratořím a dalším poskytovatelům zdravotní péče mimo nemocnice nasvědčuje tomu, že je pro ně připravováno obdobné zacházení jako s nemocnicemi.

Dr. Stanislav Fiala

výkonný ředitel

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …