Adam Černý: Islamisté masakrují na severu Nigérie

16.01.2015 20:24

V debatě po atentátu na redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo se často opakovalo, že by bylo velkou chybou směšovat všechny muslimy bez rozdílu, protože to by jen nahánělo umírněné vyznavače koránu do náruče těch radikálních.

Adam Černý: Islamisté masakrují na severu Nigérie
Foto: worldswide.com
Popisek: Africký Tuareg, ilustrační foto

Argument teroristů, že bojují s bezbožným a zkorumpovaným Západem, je jen zrcadlově převrácenou tezí těch, kteří nedokáží nebo ani nechtějí mezi muslimy rozlišovat. 

Radikální islamisté mnohokrát a často děsivě dokázali, že jejich největšími nepřáteli jsou ti muslimové, kteří jejich extrémní výklad víry v Alláha nesdílejí. 

Proto také lze najít mnohem více obětí mezi těmi, kteří se pravidelně modlí a v pátek pravidelně chodí do mešity, ale nenapadlo by je kvůli karikaturám sáhnout po zbrani. 

Vražda novinářů v redakci Charlie Hebdo otřásla celým Západem, ale stejně tak by měl myslet na lidi pozabíjené radikálními islamisty od počátku roku na severovýchodě Nigérie, tedy v té části země, kde převládají muslimové. 

Teroristé z organizace Boko Haram, která už svým názvem vyzývala k boji proti tomu, co označovala jako západní vzdělávání a výchovu, ve městě Baga a jeho okolí podle dostupných svědectví za sebou zanechala na dva tisíce mrtvých a počet uprchlíků se jen za poslední dva týdny odhaduje na dvacet tisíc. Satelitní snímky pořízené s odstupem několika dnů ukazují, že ve městě byly vypáleny celé čtvrti. 

Krutost, s níž byli vražděni muslimové – na rozdíl od novinářů z Charlie Hebdo, ne cíleně a jmenovitě, ale šmahem – vypovídá o úmyslu vyvolat co nejvíce strachu a otřást tak ekonomicky nejsilnější a nejlidnatější zemí Afriky s takřka 180 miliony obyvatel, kterou příští měsíc čekají prezidentské a parlamentní volby. 

Výbuch teroru na severovýchodě Nigérie nepochybně souvisí s tím, že obhájce prezidentské funkce Goodluck Jonathan pochází z křesťanského a animistického jihu. Pro celkovou charakteristiku je důležitější, že radikální islamisté vidí své nepřátele na Západě, ale mnohem více mezi těmi muslimy, kteří jejich fanatismus a hrůzovládu odmítají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…