Alena Vitásková: Boj proti energetické chudobě

22.11.2021 11:04

Energie nemohou být luxusním zbožím

Alena Vitásková: Boj proti energetické chudobě
Foto: archiv
Popisek: Alena Vitásková

Vážení přátelé,

jako bývalá předsedkyně ERÚ, nyní předsedkyně IAV (ochrana lidských práv a svobod) VYZÝVÁM odborníky v oblasti energetiky ke spolupráci a pomoci v řešení energetické krize.

Dramatické události v energetice z posledního období, vyžadují rázná a odpovědná, nikoliv populistická řešení. Zdražování, dopad na občany i firmy, roztáčení inflační spirály, hrozící nedostatek energií, hrozící blackout nemůže nadále nechat odborníky, kteří se celý svůj život v tomto sektoru pohybovali, bez reakce. Nemůžeme nečinně přihlížet, psát stanoviska a upozorňovat na energetickou chudobu. Opakovaně slyšíme, „že nikdo za nic nemůže“. Nechceme se s politiky přít, prosazovat názor jedné či jiné strany, zájmové skupiny. Nechceme, aby energetická bezpečnost a přístup občanů k energiím byl brán jako politický boj. Nyní již nejde o politiku, ale o důstojné přežití národa.

Pracovní skupina odborníků (vyzvána IAV) chce přispět odbornými názory a konstruktivními návrhy na řešení situace a odvrácení hrozby, která nás již v oblasti energetiky zasahuje. V této krizové situaci nelze navrhovat energetické koncepce a vyčkávat léta na jejich naplnění. Nyní musí být přijato řešení a urychlené kroky k ochraně spotřebitelů. Není možné „podvedené“ spotřebitele odkázat na soud, aby se domáhali svých práv.

Poté se budeme zabývat vyhodnocením jednotlivých kroků, které v energetice byly v posledních létech přijaty. Tyto změny a jejich přínos, či opak, nebyly nikdy kvantifikovány a popsány. Bezhlavě se přijímala další opatření. Na základě vyhodnocení mohou být tyto kroky upraveny, korigovány, či v plném rozsahu změněny. Stejně tak jako stanoviska k projektu „green dealu“.

Pracovní tým, který vzniká pro pomoc spotřebitelům v energetice věří, že bude partnerem pro politiky, kteří mají kompetence sjednat urychleně nápravu a dalšími kroky k nápravě energetiky se zabývat.

Naším prvním cílem je pomoci spotřebitelům, účastníkům energetického trhu, kteří se především v posledním období ve velkém rozsahu dostali do nesnází z důvodů krachujících obchodníků s energiemi.

Ing. Alena Vitásková – bývalá předsedkyně ERÚ, předsedkyně IAV

Hlučín 20. 11. 2021

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …