Alena Vitásková: Co udělá Lenka Bradáčová s Pavlem Rycheckým?

07.02.2021 17:48

Vymahatelnost práva a spravedlnosti, nebo politická korupce v nejvyšších patrech státu? Rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS) –zrušení části volebního zákona • Kvůli porušení rovnosti volebního práva • Ulevilo koalicím, zrušilo bonus pro vítěze voleb • Dodržování Ústavy, nebo politicky motivované rozhodnutí nezávislé justice? • Ústavní právo, nebo politická korupce?

Alena Vitásková: Co udělá Lenka Bradáčová s Pavlem Rycheckým?
Foto: Repro XTV
Popisek: Bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková

Na tiskové konferenci dne 3. 2. 2021 okomentoval premiér Andrej Babiš rozhodnutí Ústavního soudu (ÚS) ve věci zrušení části volebního zákona, a to kvůli porušení rovnosti volebního práva. Tímto se upraví podmínky pro vstup do Parlamentu koalicím, nebo se zruší bonus pro vítěze voleb. Malé strany, hnutí i občanská veřejnost přijaly stanovisko s jásotem i s rozpaky.

Premiér obvinil Ústavní soud, že zasahuje do politické situace vzemi. Pokud by Rozhodnutí ÚS bylo politicky motivováno, nikoliv jako vyústění nutného zásahu Ústavního soudu v oblasti porušování Ústavy, či Listiny práv a svobod, pak se nám bourá poslední pilíř demokracie v tomto státě. Na situaci v justici dlouhodobě upozorňuje Institut Aleny Vitáskové, z. s. (ochrana lidských práv a svobod) nejen ministryni spravedlnosti Benešovou.

Anketa

Koho z těchto kandidátů byste volili za prezidenta republiky?

hlasovalo: 13182 lidí

Pokud se jedná o možné motivační, dá se říci korupční jednání soudců, jak bylo naznačeno ve výrocích nejen premiéra Babiše, ale i ministryně spravedlnosti Benešové, tak to již nebude stačit rekonstrukce státu, jak mnozí uchazeči do parlamentních voleb svým voličům slibují. Zde se v plné nahotě provalilo, NEJSME PRÁVNÍ STÁT.

Připomeneme si dění před několika léty, kdy dva bývalí poslanci skončili ve vazbě. Bývalý premiér Nečas čelil obvinění, že tyto poslance „korumpoval“ nabídkou lukrativních pracovních pozic (politických trafik) za to, že umožní projití legislativy, kterou chtěla Nečasova vláda schválit. Údajně se jednalo o politickou korupci.

O co se jedná nyní, v nejvyšších patrech politiky a justice? Co motivovalo předsedu ÚS Pavla Rychetského k rozhodnutí, které ÚS vydal? Jsou to Ústava, Právo a Spravedlnost? Nebo byl předseda ÚS Pavel Rychetský motivován hnutím STAN příslibem podpory jeho kandidatury na prezidenta a vidinou nejlukrativnější pozice...?

Cituji premiéra Babiše z tiskové konference 3. 2. 2021, na které se vyjadřoval k politicky motivovanému rozhodnutí Ústavního soudu.

„Na závěr: Pan Rychetský by se měl vyjádřit, zda udělal politickou dohodu s hnutím STAN o kandidatuře na prezidenta 2023.“

Jak má pak občanská veřejnost věřit tomu, že soudy jsou u nás nezávislé a apolitické?

Byli snad další soudci ÚS, kteří Rozhodnutí odsouhlasili, rovněž motivováni? Sdělení ministryně Benešové v médiích:

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ANO) uvedla v médiích, že středeční nález Ústavního soudu k volebnímu zákonu je divný, podle ní nepůsobí objektivně. Ministryně uvedla, že nelze vyloučit, že soudci za své rozhodnutí mohli dostat něco přislíbeno. „Soudci jsou jenom lidi, někteří chtějí opakovat mandát,“ prohlásila Benešová. Ústavní soudce jmenuje prezident se souhlasem Senátu. Dále ministryně v médiích uvedla: „Na ústavním nálezu mi vadí, že to tam měli přes tři roky a teď pár měsíců před volbami najednou rozhodují,“ sdělila ministryně. „Co je za tím? Komu se kdo zavázal, kdo komu co slíbil?“ uvedla Benešová. (pozn. rozhovor pro Deník N)

V čem se liší jednání Ústavního soudu v kauze „zrušení části volebního zákona“ od bývalých poslanců expremiéra Nečase. Na to se dotazujeme státního zastupitelství.

Pokud by se jednalo o korupci, jak naznačují premiér Babiš a ministryně spravedlnosti Benešová, tak bude muset státní zastupitelství zasáhnout. IAV poslal dotaz na VSZ Lenku Bradáčovou, zda budou v dané věci činní, či nikoliv. Celé znění dotazu naleznete na www.institut-av.euIng.

Alena Vitásková –předsedkyně IAV

Praha, 7. 2. 2021

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…